Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim- procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
Bună ziua!
Mai întâi trebuie să faceti plângere împotriva soluției de clasare în termen de 20 de zile de la data când vi s-a comunicat copia actului privind soluția la prim-procurorul parchetului (mai exact la procurorul superior celui care a dat clasare). Aveți grijă cu cele 20 de zile că nu trebuie să le depășiți. Prim-procurorul are la dispoziție alte 20 de zile din momentul primirii plângerii ca să o soluționeze. Poate să o admită și atunci totul e bine că se reia urmărirea penală, însă poată să respingă plângerea. În acest din urmă caz, aveți alte 20 de zile de la data comunicării respingerii să introduceți plangerea la instanta care este competenta să judece cauza în fond (judecătorie, tribunal, curte de apel, depinde de infracțiune), competenta fiind a judecătorului de cameră preliminară din cadrul acelei instanțe.
Va multumesc.
Asa am facut, am formulat in 20 zile plangere impotriva ordonantei catre organul ierarhic superior si anume catre prim -procuror la Tribunalul de pe langa Judecatoria Sectorului x ( de acolo am primit ordonanta de clasare impotrivacareia am formulat plangerea ).
Problema e ca, dupa aproape 3 luni,nu am primit niciun raspuns. Am timp 6 luni sa ma adresez "instantei competente". Eu am primit clasarea de la Trib Judecătoriei Sectorului x. Este vorba de o fapta penala infractiune cu inchisoare. Care este "instanta competenta" ? Judecatoria Sectorului x, Tribunalul sau Curtea de apel? E pentru sectia penal.
Va multumesc!
Ștefania_26 a scris:
Bună ziua!
Mai întâi trebuie să faceti plângere împotriva soluției de clasare în termen de 20 de zile de la data când vi s-a comunicat copia actului privind soluția la prim-procurorul parchetului (mai exact la procurorul superior celui care a dat clasare). Aveți grijă cu cele 20 de zile că nu trebuie să le depășiți. Prim-procurorul are la dispoziție alte 20 de zile din momentul primirii plângerii ca să o soluționeze. Poate să o admită și atunci totul e bine că se reia urmărirea penală, însă poată să respingă plângerea. În acest din urmă caz, aveți alte 20 de zile de la data comunicării respingerii să introduceți plangerea la instanta care este competenta să judece cauza în fond (judecătorie, tribunal, curte de apel, depinde de infracțiune), competenta fiind a judecătorului de cameră preliminară din cadrul acelei instanțe.