avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, mostenire

Buna ziua. Parintii mei au divortat in anul 2002, apoi fiecare s-a recasatorit. Parintii mei au avut impreuna 2 copii, eu si fratele meu. Tata a decedat si am mers la notar sa deschidem succesiune. Noi am dus toate actele cerute de la apartamentul unde nu s-a facut partaj la divort si unde locuim eu ama si fratele de 37 de ani. Tata resatorindu-se au vandut casa batraneasca(mostenire de la bunica mea) si s-a mutat cu actuala sotie .Sotia supravietuitoare a adus la notar doar o chitanta, atat a spus ca are pe casa accea de la curte. Inteleg ca nu se poate face partaj doar pe imobilul de la bloc, deoarece ea nu dispune nici de bani nici de timp pt a umbla sa isi faca toate actele legale pt casa de la curte.Sotia supravietuitoare are 1/4 iar noi copii 3/4, (la apartament)Cum putem legal sa facem sa fim in actele de la apartament doar mama eu si fratele(apartament dobandit de mama si tata in 1987
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:00, 19 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pai ii dati femeii sulta pt cota ei si va improprietariti dvs si fratele, mama fiind proprietar pe 1/2 din ap.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
georgianafoele2024 a scris:

Inteleg ca nu se poate face partaj doar pe imobilul de la bloc, deoarece ...


Cine a zis că nu se poate?
Soția supraviețuitoare are cota succesorală de 1/4 din moștenire. Adică 1/8 din ap. (pentru că în moștenire intră doar jumătate din ap. - partea defunctului. Cealaltă jumătate îi aparține mamei dvs.). Dacă vreți să-i achitați soției supraviețuitoare contravaloarea în bani (sultă) a părții ei din ap. (o optime) atunci se poate.

Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
romascanu, moderator
In cazul aceasta trebuie sa ne despagubeasca si ea la casa de la curte, pentru ca acea casa este cumparata din casa vanduta care era mostenita de la bunici, numai ca nu are acte pe casa(cadastru,intabulare etc). Noi de aceea nu putem duce la bun sfarsit succesiunea pt ca ea nu va umbla sa faca actele si nici nu vrea sa cheltuiasca bani. Ea este venita prin alianta in aceasta familie cu 2 pungi de haine. Legislatia in vigoare nu mi se pare corecta din punctul aceasta de vedere. Vine un strain care nu a contribuit cu un leu si dintr-o data se vede cu cota de mostenitor
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iertată fie-mi întrebarea: Dar dvs. copiii, cu ce ați contribuit pentru cota de 3/4 din averea îngropatului?
Moștenirea nu are legătură cu vreo contribuție.
Sau are legătură cu ... contribuția defunctului la executarea exercițiilor preliminare facerii copiilor.

Așa cum dvs. moșteniți pentru că ați venit pe lume cu contribuția defunctului/pentru că sunteți copiii defunctului (și nu pentru că v-ar întreaba careva cât de des l-ați îmbrățișat in ultima vreme ori altele asemenea) tot astfel, soția supraviețuitoare moștenește pentru că îi era soție în clipa morții (și pentru că Cel ce stabilește ordinea plecărilor pe lumea ailaltă nu a luat-o pe ea mai întâi)

Nu e obligatoriu să dezbateți succesiunea pentru tot. O puteți dezbate numai pentru ap. deocamdată.
Apoi, pentru că aveți o cotă din casa aceea (și poate chiar o cotă mai mare, pentru că pare a fi bun propriu al defunctului) puteți să preluați dvs. frâiele și ...(ideal ar fi să discutați cu un avocat).
De asemenea, nu vă obligă nimeni să faceți imediat și partajul. Puteți să-l faceți după ce rezolvați și cu actele casei (ca să puteți trage linie și sub cine a cheltuit și pentru ce) Sau ... Nu există nici tipare, nici rețete.
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2024
romascanu, moderator
Cu ce am contribuit? Refacut in ani apartamentul de la zero, cheltuielile lunare la apartament. Acum fie cu iertare sotia lui in clipa mortii nu i-a aprins o lumanare, cred ca este destul de evident de ce s-a casatorit cu el pe ultima suta de metri.Ea chiar este o straina fata de noi copiii. Ideal ar fi sa mergem in instanta ca ea va pierde si din pacate pt ea va trebui sa scoata bani din buzunar sa ne despagubeasca, pt ca ea este "intrusa" in familie
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2024
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)