avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara , rog să mă ajutați , acum mulți ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara , rog să mă ajutați , acum mulți ani socrul meu ...

Bună seara , rog să mă ajutați , acum mulți ani socrul meu ia donat fratelui său jumate din casă și din curtea de la țară , in actele de propietar socrul meu a spus ca nu are copii deși el are un băiat.
Eu cu soțul meu vrem să ne mutăm la țară numai că fratele socrului nu ne cam lasă să facem nimic fără anumite condiții…
Socrul meu vrea sa ii facă acte de vânzare cumpărare soțului meu , dacă soțul meu va deveni propietar cum va putea sa anuleze actul de donare ?
Și dacă soțul meu va deveni propietar voi avea și eu dreptul la casa și teren (nu suntem căsătoriți cu acte deocamdata ) .
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:42, 17 Februarie 2024
Din păcate donațiile sunt ireversibile iar din moment ce nu a donat tot ce are și soțul d-voastră încă are ce mosteni , nici nu aveți mari șanse sa atacați acea donație după decesul socrului . Fiecare persoana are dreptul sa facă ce dorește cu bunurile lui în timpul vieții . Nu văd sensul pentru care să-i facă act de vânzare cumpărare soțului care necesita destule cheltuieli plus dovada plății făcută prin banca și în nici un caz nu v-a putea anula actul de donație . Socrul mai bine ar face ieșirea din indiviziune cu fratele lui , se va stabili care parte din casa și teren deține fiecare și atunci va poate lasa sa locuiti și sa folosiți partea lui din proprietate care oricum revine soțului fiind unicul mostenitor . D-voastră nu veți avea dreptul la casa nici după căsătorie pentru ca în cazul în care soțul moștenește partea socrului după decesul acestuia , este bunul lui propriu și numai dacă dorește va poate dona jumatate sau poate alege alta modalitate în acest sens . Oricum , pentru a sti care va sunt cele mai bune opțiuni trebuie sa mergeți la un avocat .
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
Etsy123, utilizator
Etsy123 a scris:
Din păcate donațiile sunt ireversibile iar din moment ce nu a donat tot ce are și soțul d-voastră încă are ce mosteni , nici nu aveți mari șanse sa atacați acea donație după decesul socrului . ...

Sa ne gandim un picuț. Daca socrul isi vinde jumatatea pe care inca o are, catre fiul lui (si dupa caz concubinei), inseamna ca pentru 1/2 va fi proprietar unchiu si pe 1/2 va fi proprietar fiul/sotul lui @Alyy20002. Bun.
Acum, partea de 1/2, adica donatia catre unchi, va putea fi atacata de catre fiu, pe temeiul rezervei succesorale, si astfel fiul are dreptul la inca jumatate din ce a primit unchiul (adica 1.4 din total).
Deci in final, fiul va avea 3/4 si unchiul 1/4.
Si abia apoi, fiul va solicita partajul si atribuirea bunului in integralitate, cu plata unei sulte minime catre unchiul lui.
Deci de ce spuneti ca nu se poate si nu se merita?, Eu spun ca se poate si merita efortul !!
Da , dar când socrul vinde jumătatea lui către fiul sau , acesta trebuie sa plăteasca tatălui suma din grila notariala pentru partea lui din imobilul respectiv , prin banca , pentru a se evita o vânzare fictivă și nu se știe dacă fiul dispune de suma necesară . Și ce rost are sa plătească pentru ceva care oricum i se cuvine ? Cât despre atacarea donației ce sa mai vorbim , onorariu avocat , taxa de timbru , ani de zile prin instanță și timp pierdut . Lăsați oamenii sa stea cu picioarele pe pământ , sa meargă la un avocat care sa le explice exact cum stau lucrurile și ce trebuie sa facă mai departe .

Am vorbit cu 2 avocați , unul ne a spus ca îl putem da in judecată pe socrul meu pentru ca mințit ca nu are copil și astfel putem anula actul de donație . Iar altul ne a sfătuit să nu facem nimic .
Etsy123 a scris:

Da , dar când socrul vinde jumătatea lui către fiul sau , acesta trebuie sa plăteasca tatălui suma din grila notariala pentru partea lui din imobilul respectiv , prin banca , pentru a se evita o vânzare fictivă și nu se știe dacă fiul dispune de suma necesară . Și ce rost are sa plătească pentru ceva care oricum i se cuvine ? Cât despre atacarea donației ce sa mai vorbim , onorariu avocat , taxa de timbru , ani de zile prin instanță și timp pierdut . Lăsați oamenii sa stea cu picioarele pe pământ , sa meargă la un avocat care sa le explice exact cum stau lucrurile și ce trebuie sa facă mai departe .

Este dreptul oricărei persoane sa acționeze în instanță pe oricine , bineînțeles ca puteți face asta dar nu se știe ce șanse de câștig aveți și ce costuri implica , este riscul d-voastră . Cred ca acționând în felul acesta nu faceți decât sa vi-l faceți dușman pe socru care poate oricând sa facă cu oricine un act de vânzare cu contract viager și întreținere pe partea lui și nu aveți ce sa mai faceți în aceasta situație , este mult mai greu de atacat decât o donație , aproape imposibil .

Alte discuții în legătură

Socrul vrea să ne dea nouă casa pe care a moștenit-o de la părinți. cum ar trebui să facem contractul ca să nu se poată ,,strica''? Camelia natalia Camelia natalia Socrul vrea sa ne dea casa noua sa fie pe numele nostru.el este intabulat sungur pe casa.in momentul cand el ne da casa este nevoie si de semnatura ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta dodorel62 dodorel62 Buna dimineata. Eu am fost casatorit , iar parintii mei mie si fostei sotii ne-a facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere mie si fostei sotii, ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)