avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa 22 ani. In 1998 m-am casatorit, au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa 22 ani. In 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, ...

Succesiune dupa 22 ani.
In 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, iar in 2012 am ramas vaduvaa 27 ani cu copil de 4 ani, respectiv 3 luni. Am ramas cu cei 2 copii, un certificat de deces si actele personale ale raposatului printre care o copie a Contract v-c apartament. Raposatul era coproprietar apartament impreuna cu sora lui mare si cumnatul( cote de 50% raposatul si 50% cumnata si sotul ei). La momentul tranzactie cega de-a 2-a sora era maritata si mutata, deci nu apare in contractul apartamentului.
La decesul aotului migau spus ca nu facem succesiune atata timp cat traieste soacra si locuieste in apartament( eu parasind apartamentul cu copiii inaintea decesului sotului). Asadar acum 2 ani jumate, abia, moare soacra.
Fii mei ai crescut majori si dorim sa facem succesiunea dupa tatal lor, insa coproprietarii( cumnata si sotul) sunt stabiliti in strainatate, a fost pandemie si tot nu au venit pentru succesiune.
Am fost linistita, nu am vrut discutii in contradictoriu, fii mei s-au mutat pe rand in apartamentul cu pricina, necesita investitii, dar cumnatii au spus ca nu vor decat sa "incheie socotelile cu Romania", asadar nu contribuie la investitii, sa facem cum consideram.
Ca vor sa vina si sa vanda apartamentul, iar fiul meu va trebui sa-si gaseasca chirie.
Am investigat si am intrebari:
- apartamentul nu a fost intabulat, apare proprietar Statul Roman, iar eu nu pot investi in intabulare fara un scop, caci inteleg din afirmatiile lor ca se cred doar ei proprietari din motivul ca plata in 1993 a facut cumnata, raposatul fiind atunci fara venituri 18 ani). Intrebare: mai poate azi sa se considere proprietari cumnata si sotul si sa excluda raposatul din contract v-c pe motiv ca ei au achitat in 1993 suma apartamentului?
- fara prezenta lor sau imputernicirea lor nu pot obtine certificat de mostenitor,?! caci ar trebui sa fie ei de acord ca suntem mostenitori, asta la un notar.?
- nepoata dupa cealalta cumnata(intre timp decedata) sustine ca au drept de mostenire dupa raposat, in calitate de nepoti dupa unchiul decedat!?
- teama mea este ca atunci cand vin in Romania cumnatii coproprietari sa nu poata face intabularea si vanzarea apartamentului fara ca noi sa stim si sa ne trezim pe dinafara!
Intrebare: e posibil sa tranzactioneze vanzarea apartament fara sa se izbeasca de decesul raposatului si de urmasii lui?
- in calitate de sotia raposatului as dori sa cedez partea mea celor 2 fii, dar ma tem(din cate am mai citit) ca nu va fi avantajos la calcularea cotelor. Si mai exact, de fapt, pana la urma in ce cote vom mosteni eu si cei 2 fii, daca vin si nepotii dupa cealalta cumnata decedata? sau daca raposatul are urmasi... mai concureaza alti mostenitori din partea sorei raposatului si respectiv sora coproprietara la apartament?
- daca cumnatii coproprietari nu vin in tara sa solutionam succesiunea, ce fac eu si fii mei? cum ii determinam, caci de locuit e deficitar apartamentul si necesita investitii, apoi sa investim si ne trezim ca vin candva sa vanda poate ne e defavorabil cu finantele.
Cum sa procedez cu ei sa-i mobilizez astfel sa nu-i inraiesc, caci sunt suspiciosi si dificili si nu vreau sa incepem conflict. Cum sa-i abordez astfel cat sa obtinem mobilizarea lor, caci fara sa le fie in interes si avantaj, tre sa prezinte interes real lor, altfel nu fac ei niciun efort pentru buna noastra stare. Deci cum ii mobilizez ca sa-i fac sa inteleaga ca trebuie incheiata situatia aceasta si sa nu ramanem asa pana la urmatoarea generatie. Mulțumesc.

Din dorinta de a fi succinta, sper ca am descris cu claritate situatia.

Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:48, 16 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atât timp cât defunctul are o soție supraviețuitoare și copii, fratii, surorile, nepoții de la frati/surori, nu au niciun drept.
Înțeleg ca acel contract a fost incheiat de sot, inaintea casatoriei cu dvs si ca e un contract de vânzare cumpărare, cumparatori fiind soțul dvs și sora lui (căci doar asa ar fi ajuns sa fie proprietar și soțul cumnatei).

În momentul de față, moștenitorii legali ai soțului sunteți dvs, ca soție supraviețuitoare și copiii.
Din jumatatea sotului, dvs aveți dreptul la 1/4 și copiii la 3/4.
Dacă vreți sa renunțați, renunțarea este pura și simpla (nu în favoarea cuiva). Ca efect al renunțării dvs, jumatatea soțului va reveni integral doar copiilor.
Pentru dezbaterea succesiunii nu e nevoie decât de acordul și semnăturile dvs și ale copiilor. Cumnații și nepoții nu au nicio treaba cu succesiunea soțului dvs.
Deci puteți dezbate succesiunea fără documentație cadastrala și intabulare și fără acordul lor.
Prin succesiune, dvs+copiii sau doar copiii (dacă renuntati) vor rămâne în coproprietate cu cumnata și soțul ei.
Ulterior dezbaterii, puteți face documentația cadastrala și intabularea, fie integral pe spezele dvs, fie si cu o contribuție din partea lor, daca vor sa participe la cheltuieli (nu e necesara prezenta cumnatei si a sotului ei)

Familia dvs va avea jumatate, conform certificatului de moștenitor, iar cumnata+ soțul ei, cealaltă jumătate, în baza contractului de vânzare inițial.
Atât familia dvs, cât și ei va puteți vinde jumatatea din imobil, fără acordul celorlalți.
De exemplu, dacă ei își vând jumatatea, cumpărătorul va dobândi 1/2 și va rămâne în coproprietate cu familia dvs.
Și invers: dacă dvs va vindeți jumatatea moștenită de la soț, cumpărătorul va rămâne în coproprietate cu ei.

Însă pentru vânzarea întregului imobil e necesar acordul tuturor.
În acest sens, fie trebuie sa vina personal în țară, fie trebuie sa trimită o procura pentru vânzare, de la Ambasada/Consulat.

Dacă nu sunt de acord sa vândă, după ce dezbateti moștenirea soțului, va trebui sa va adresați instantei pentru ieșirea din indiviziune (partaj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,soacra mea vrea sa treacă apartamentul pe soțul ... Anca RYB Anca RYB Bună ziua,soacra mea vrea sa treacă apartamentul pe soțul meu,recent a murit socru,ei sunt trei copii un băiat și 2 fete.Una din fete nu vrea nimic ... (vezi toată discuția)
Cum se face mostenirea? MarialuNan MarialuNan Buna ziua. Sotul meu a decedat recent. Dar anul trecut a decedat socrul meu. Sotul are o sora fara mostenitori. Si nu a facut mostenirea dupa socru, ca a spus ... (vezi toată discuția)
Sot decedat, mostenire parinti camf17 camf17 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri in rezolvarea urmatoarei situatii: Sotul meu a decedat in 2005, avem 2 copii majori, in 2012 si respectiv ... (vezi toată discuția)