avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizită minor nerespectat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizită minor nerespectat

buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema si nu stiu ce sa mai fac pentru a rezolva...orice indrumare, sfat, este apreciat.
Am, impreuna cu fosta sotie, un baietel, nascut in vara 2021, in afara tarii (lucram si locuiam in alta tara UE in momentul respectiv).
Dupa o vizita de-a mamei ei (care nu m-a suportat niciodata) la inceputul lui 2022, fosta sotie a vrut sa vina intr-un mini-concediu in tara sa mai stea un pic cu familia ei. Ajunsa in tara s-a decis ca de fapt vrea sa divorteze (motivele fiind initial ca as fi inselat-o, apoi ca nu comunicam, apoi ca de fapt i-ar fi deschis maica-sa ochii si ca de fapt ea nu mai era fericita de foarte mult timp. lucruri pe care le-am aflat in momentul respectiv, la prima mana).
am incercat sa discut, i-am propus terapie de cuplu, a refuzat totul si finalitatea a fost divortul in 2022, cu conventie la notar.
conform conventiei lunea si miercurea intre 17-19.30 ar trebui sa il iau eu pe voinic de la cresa, plus doua weekenduri, de vineri 17 pana duminica 19.30.
conventia nu o respecta - initial am fost de acord, pentru a ii fi mai usor celui mic sa isi formeze o rutina cu masa si somnul, sa il aduc inapoi la 18 in timpul saptamanii iar in weekend sa vin sa il iau sambata dimineata si sa il aduc inapoi la 18, duminica - la fel, am cerut in schimb intelegere, comunicare in ceea ce il priveste si cooperare pentru binele si al nostru si al fiului nostru. Nu se intampla asa - comunicare si cooperare exista doar cand are nevoie de ceva, de inteles trebuie sa ii inteleg doar eu ei nevoile si, dupa cum am aflat ulterior, m-a mintit si inselat cu multe lucruri legate de fiul nostru pe parcursul timpului.
acum, urmand weekendul meu, i-am scris fostei ca vreau sa il tin si peste noapte pe cel mic (l-am mai tinut de cateva ori, cand a avut ea treaba sau era plecata din oras). Baietelul are aproape 3 ani, vorbeste, stie sa spuna ce il doare si ce vrea, ne intelegem de minune si ii place nespus de mult sa stea cu mine. Fosta m-a sunat, mi-a aruncat o suita de reprosuri, injurii si amenintari si a inchis cu - ne vedem in instanta, vorbim prin avocati, in timp ce fiul nostru plangea in fundal (probabil auzind-o urland) si fosta soacra ma injura, de fata cu el - nu e prima oara cand face asta si chiar daca am incercat sa ii spun fostei sa vorbeasca cu ea, sa nu se mai intample lucrul asta...mai nou o face si ea...
nu stiu ce sa mai fac... simt ca ma lovesc de un zid al nesimtirii si indiferentei la orice incercare de a discuta, coopera si rezolva problemele pasnic, ca doi adulti.
Am scapat multe detalii probabil, dar sper ca am scris indeajuns de coerent pentru a fi inteles si a primi un bun venit sfat.
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2024
GCF85, utilizator
Cel mai recent răspuns: GCF85 , utilizator 18:59, 18 Februarie 2024
Convenția constituie titlu executoriu deci puteți apela la executor.
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului

Art. 379 NCP

1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ati face degeaba plangere penala, nu aveti copilul în încredințare si nici hotarare judecatoresca nu aveti.
Aveti acordul incheiat cu sotia la notar.

Prin Legea de aprobare a O.U.G. nr. 1/2016 a fost completată Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, în sensul că, la art. 100, după alineatul (1), s-a introdus un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

„(2) Constituie, de asemenea, titlu executoriu acordul parental încheiat prin înscris autentificat cu ocazia divorțului sau ulterior acestui moment, în care, exercitând împreună autoritatea părintească, părinții se înțeleg cu privire la aspecte cum sunt: stabilirea locuinței copilului, modalitatea de păstrare a legăturilor personale cu minorul ale părintelui cu care acesta nu locuiește, precum și alte măsuri asupra cărora părinții pot să dispună în condițiile art. 375 alin. (2) din Codul civil, republicat, cu modificările ulterioare”.

gi-jane2 a scris:

Ati face degeaba plangere penala, nu aveti copilul în încredințare si nici hotarare judecatoresca nu aveti.

Asta am scris eu mai sus ca acea conventie reprezinta titlu executoriu dar în speta nu se justifica o plangere penala.

Alte discuții în legătură

Drept de vizită refuzat. se poate schimba domiciliul copilului? aly04 aly04 buna ziua,va rog din tot sufletul sa ma ajutati macar cu un sfat,am divortat de sotul meu in februarie 2017 prin notar de comun acord,din cauza ca nu am ... (vezi toată discuția)
Art 379 - etape, urmari globalt globalt Buna ziua, In cazul in care eu, ca si tata, depun o plangere penala impotriva mamei pentru retinerea copilului nostru, fara acordul meu, ce se intampla? A ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am divorțat la notar de comun acord. ambii copii ... aborg_2006 aborg_2006 Bună seara! Am divorțat la notar de comun acord. Ambii copii au rămas în grija mea, custodie comună, program nelimitat de vizită pt copii, tatăl ... (vezi toată discuția)