avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile ...

Articolul 221 din regulamentul rutier este valabil in conditiile aplicarii noului cod rutier di 2024?Concret mi s-a retinut permisul 90 zile pentru neacordare de prioritate urmata de accident din care au rezultat doar pagube materiale. Codul nou rutier spune ca la promovarea examenului de redobandire se reduce pedeapsa cu o treime, regulamentul spune la art 221 ca se poate reduce la 30 zile daca se indeplinesc anumite contii (pe care eu le indeplinesc). Deci voi putea cere redobandirea permisului dupa 30 zile?
Cel mai recent răspuns: crys001 , utilizator 10:24, 19 Februarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți dreptul la reducere, testul e obligatoriu până la terminarea celor 90 de zile.Daca nu-l luați se fac 120 de zile.
Ati putea sa detaliati va rog de ce nu am dreptul la reducere?
Mentionez ca am fost testat pentru alcool rezultatul fiind 0.
Eu vreau sa dau testul cat mai repede, pentru a beneficia de reducere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 106^1
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
.........................
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
[ link extern ]

Art. 221 din regulament e abrogat.

Puteti cere reducerea de o treime (adica sa ramineti cu 60 de zile) daca dati acel test (si-l luati) in primele 20 de zile de suspendare.
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Articolul 220^1
(1) Îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de art. 104 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căruia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere.
(2) În situația în care hotărârea cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a fost luată la nivelul poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) se analizează de către șeful acesteia.
(3) Cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.
(la 17-02-2023, Alineatul (3) din Articolul 220^1 , Sectiunea a 4-a , Capitolul VII a fost modificat de Punctul 17, Articolul I din HOTĂRÂREA nr. 130 din 15 februarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 17 februarie 2023 )
(4) Reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce sau refuzul de a reduce această perioadă se dispune în scris de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (1) sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prevăzut la alin. (2) și se comunică titularului permisului de conducere în cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, inclusiv.
(la 19-03-2020, Sectiunea a 4-a din Capitolul VII a fost completată de Punctul 12, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 182 din 10 martie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 19 martie 2020 )
Articolul 221
Abrogat.

(la 19-03-2020, Articolul 221 din Sectiunea a 4-a , Capitolul VII a fost abrogat de Punctul 13, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 182 din 10 martie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 19 martie 2020 )
[ link extern ]

Adica acest test este si obligatoriu pentru dvs., dar nepromovarea lui in primele 20 de zile de suspendare si nedepunerea cererii in intervalul de 2/3 din suspendare nu duce la reducere.

Aveti grija ca nu puteti da imediat testul, ci cind va incepe suspendarea. Sunt 15 zile acum cind puteti contesta PV de contraventie.
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2024
latka, moderator
Multumesc pentru lamuriri ,acum am inteles.
Vroiam sa ma duc astazi la politie sa predau dovada de circulatie pentru a termina mai repede perioada de suspendare. Se mai poate face asta? Si da voi face cat mai rapid o programare la examenul de redobandire.
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 111
(8) În cazul reținerii permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie începe în unul din următoarele cazuri:
a) din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;
b) din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliție rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.

Alte discuții în legătură

Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei ... alinayahoo alinayahoo Care este termenul de depunere a cererii pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului ? (vezi toată discuția)
Redobandire carnet conducere la 30 zilebuna ziua ! se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile ... Teo15 Teo15 Buna ziua ! Se poate redobandi carnetul de conducere la 30 zile in cazul in care conducătorul auto a fost depistat cu o alcoolemie in aerul expirat de ... (vezi toată discuția)
Am fost prins cu viteza de 117 km/h in localitate pe data de ... Bocirnea Alexandru Bocirnea Alexandru Am fost prins cu Viteza de 117 km/h in localitate pe data de 13.02.2022 deci pe legea veche .Cat luni este suspendarea permisului si dupa cat timp pot da ... (vezi toată discuția)