avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizitare si autoritate parinteasca exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizitare si autoritate parinteasca exclusiva

Buna ziua tuturor,

Eu si fostul meu sot cetatean american am divortat si avem impreuna un baietel de 5 ani. Situatia e complexa dar o voi simplifica pe puncte:
-in timpul procesului de divort fostul meu sot a semnat un acord notarial prin care a fost de acord sa am eu autoritatea parinteasca exclusiva, domiciliul copilului la mama, a oferit o pensie alimentara de 1000 Ron, a cerut un program de vizitare la aprecierea instantei, si a plecat din tara (in Vietnam, irelevant...)
-Divortul s-a pronuntat pe 16 februarie, instanta a luat act de acord si a dat o sentinta in conformitate cu toate punctele amintite mai sus. La programul de vizitare insa, a dat 2 wekenduri pe luna, o luna din vacanta de vara, o saptamana din cea de primavara, telefoane zilnice cu copilul...Craciun, Revelion in an par si impar alternativ... a dat practic vizitare "cu de toate".

Problema mea este: 1. Intre baietelul meu si tatal lui nu exista o relatie buna, fiul meu fiind martor la violente verbale si fizice. Am permis vizitarea vara trecuta desi nu aveam un ordin judecatoresc, dar nu s-a legat nicio legatura intre ei. Tatal lui a plecat cand copilul meu avea 11 luni si l-a mai vazut vara trecuta in parc de 4-5 ori cand avea 5 ani, in timp ce noi eram in proces de divort, dupa care in noiembrie a plecat din tara dupa ce mi-a cedat autoritatea parinteasca.

2. Nu plateste pensia aia alimentara pe care acum e obligat prin sentinta sa o plateasca din urma de cand am intentat divortul in mai 2022.

Avand in vedere ca am 30 de zile sa fac apel, vreau sa va intreb in ce masura poate fostul meu sot sa vina - din senin- sa ia copilul o luna vara conform sentintei, lucru care ar fi traumatizant pt copil in primul rand avand in vedere ca relatia lor nu este deloc una de atasament si varsta copilului meu este foarte mica inca. (si e practic un strain pt copil)

Cu riscul de a parea o mama "nebuna" care nu vrea sa ii dea tatalui copilul in vacanta, recunosc ca nu mi se pare deloc normal sa aiba un program de vizitare MAXIM avand in vedere circumstantele. Si in primul rand nu ar fi deloc bine pt fiul meu sa fie fortat sa se duca la un strain practic care nu se implica financiar sau fizic in viata lui. Dar cunoscandu-l pe fostul meu sot care are "atacuri de parinte" ar putea sa forteze copilul conform programului de vizitare cand are chef, dupa care iar sa dispara 4 ani si tot asa, iar singurul care ar suferi ar fi baietelul meu...

Oricum, as aprecia o ghidare in aceasta situatie ca sa pot decide ce este mai bine in interesul copilului meu.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2024
irinatracy87, utilizator
Cel mai recent răspuns: irinatracy87 , utilizator 14:23, 19 Februarie 2024
merita sa faceti apel, sigur. apoi puteti cere si schimbarea daca si cand va fi cazul, dar nu ratati o sansa in apel.
multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita eronat, sentinta definitiva! celentana26 celentana26 Buna! Sunt mama unui baietel de 2 ani jum, pe care l-am nascut in Spania. Cand avea tatal lui 4 luni jum am fost nevoita sa parasesc domiciuliul conjugal ... (vezi toată discuția)
Divort cu un copil minor irinatracy2020 irinatracy2020 Buna ziua, este mai complexa povestea dar voi incerca sa o simplific. Eu sunt romanca si locuiesc in Bucuresti impreuna cu fiul meu de doi ani. Sotul este ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere neachitata. drepturi fara obligatii? danuta2010 danuta2010 Buna ziua, Fostul sot a ramas restant cu 4 luni in plata pensiei alimentare. Am incercat sa il sun dar nu mai imi raspunde la telefon, insa cand vine ... (vezi toată discuția)