avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua: As vrea sa cer o consultatie cu privire la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua: As vrea sa cer o consultatie cu privire la succesiune.Santem ...

Buna ziua:
As vrea sa cer o consultatie cu privire la succesiune.Santem 4 frati,tatal a decedat in mai 2023 si vrem sa facem succesiunea.Trei din frati au facute declaratie de renuntare la mostenire,eu insa nu.La notar ni s-a spus ca in cazul in care renuntam toti copiii,vin la mostenire urmatorii mostenitori prin lege ( nepoti,etc).Idea noastra a fost sa renuntam in favoarea mamei,apoi ea sa decida cui sa lase.Vreau sa stiu,in cazul in care fratii au renuntat,cine beneficiaza de partea lor?O alta intrebare,in cazul in care mama imi lasa mie dar vrea sa lase si fratilor dupa terminarea procesului de succesiune ,e posibil? Dc eu mostenesc si nu am descendenti,in cazul acesta cui ii parvine mostenirea,sotului sau fratilor?Multumesc
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2024
Ane Miren, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ane Miren , utilizator 13:07, 20 Februarie 2024
Ca efect al renunțării fraților, moștenitori veți fi mama și dvs.
Mai departe, puteți împreună să donați celorlalți frati, din bunurile moștenite.
Dacă nu aveți copii și nu sunteți căsătorit și decedati la acest stadiu, moștenitorii dvs sunt mama și fratii
Sa inteleg ca,in ciudad faptului ca fratii au renuntat la dreptul de mostenire,in cazul in care eu decedez,fratii sant cei care beneficiaza de mostenirea mea si nu sotul meu sau nepotii mei? Presupun ca doar in cazul in care toti cei 4 frati nu mai suntem,atunci ,da,sant prin lege urmatorii mostenitori? Multumesc f mult pt explicatie
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
O alta nelamurire,noi nu am depus actele de succesiune,doar s- au facut declaratiile de renuntare si ,un cazul meu,de aceptaré a mostenirii. Cum este mai bine,sa se faca succesiunea cu declaratie a celor 4 frati de aceptare a mostenirii,ca apoi sa se renunte la ea in favoarea unui frate ?
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
Nu se poate renunta in favoarea unui alt mostenitor. LA renuntare, partea renuntatorului se imparte in cote legale celorlalti mostenitori acceptanti. Daca se doreste ”renuntarea in favoarea unui alt mostenitor”, trebuie sa acceptati mostenirea si apoi sa o donati cui doriti, inclusiv unui alt mostenitor.

Ane Miren a scris:

Sa inteleg ca,in ciudad faptului ca fratii au renuntat la dreptul de mostenire,in cazul in care eu decedez,fratii sant cei care beneficiaza de mostenirea mea si nu sotul meu sau nepotii mei?



Nu am citit ca sunteți căsătorit.
Frații au renunțat la moștenirea tatălui.
La decesul dvs vor avea vocație succesorala la moștenirea dvs.
Pentru fiecare defunct și pentru fiecare succesiune este drept de moștenire distinct, iar opțiunea succesorala (în sensul acceptării sau renuntatii) se exercita pentru fiecare în parte.
La stadiul asta, dacă mâine decedati, moștenitorii dvs sunt: soțul, mama și fratii
Nepoții de la frati (rude de gradul 3) nu au niciun drept atât timp cât părinții lor (rude de gradul 2) trăiesc.
Nepoții vin la moștenirea dvs dacă tatăl/mama lor decedează înaintea dvs.
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Mostenire titi marina titi marina Va salut Fratele meu a declarat la notar ca renunta la mostenirea mamei noastre. Declaratia s-a facut dupa moartea mamei noastre, intermenul de 6 luni. In ... (vezi toată discuția)
Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire lica1 lica1 Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)