avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire

Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la mostenire.iar eu si mama nu am dat declaratie si nici nu am acceptat mostenirea.Unul din frati vrea sa revoce declaratia de renuntare,Se poate? Mai trebuiesc chemate si alte rude la succesiune? Succesiunea a fost deschisa in Decembrie 2014
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 09:32, 25 Ianuarie 2015
Se poate lasa totul mamei, vorbiti cu un notar. Fiul acela poate da o declaratie de acceptare care o... "suprascrie" (ca sa intelegeti) pe cea de renuntare.
Sunt slabe sanse sa nu fi acceptat nimeni mostenirea deschisa in iunie 2014.
Este un raspuns nelamuritor Succesiunea a fost deschisa in decembrie nu in iunie.Notarul spune caci daca totii copii renunta mama vine la mostenire cu fratii lui tata adica cumnatii ei sau nepotii. Noi verem sa ramina numai lui mama
Fratele nu poate retracta declaratia de renuntare la mostenire.
Trebuia sa se informeze anterior de a da declaratia.
Acum e prea tarziu si nu mai are ce sa faca.
Apierdut dreptul...
Vedeți prevederile art. 1.123 C.civ.:

Revocarea renuntarii Art. 1.123
(1) In tot cursul termenului de optiune, renuntatorul poate revoca renuntarea, daca mostenirea nu a fost deja acceptata de alti succesibili care au vocatie la partea care i-ar reveni, dispozitiile art. 1.120 aplicandu-se in mod corespunzator.
(2) Revocarea renuntarii valoreaza acceptare, bunurile mostenirii fiind preluate in starea in care se gasesc si sub rezerva drepturilor dobandite de terti asupra acelor bunuri.”


Deci, exact în condițiile în care au renunțat pot și revoca renunțarea, dacă frații tatălui nu au acceptat (ceea ce oricum nu este posibil, deoarece D-voastră, în calitate de moștenitor din clasa I, nu ați renunțat).

Mergeți la notar și vă va lămuri.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Daca SI dvs. renuntati la mostenire, daca SI dvs. veti face aceeasi greseala (pe care au facut-o deja fratii dvs.), veti face un nespetat cadou cumnatilor mamei (fratii defunctului dvs. tata).

Sa nu intrebati vreun avocat! Sa cumva sa-l intrebati inainte de-a da cu subsemnatul pe te miri ce declaratii! Sa-l intrebati numai dupa ce veti fi aruncat cu averea pe ferestra! Ca sa aflati cat de ieftina era consultatia in raport cu ce ati azvarlit pe geam!

Daca dvs. in clipa aceasta dati o declaratie de acceptare, luati toata partea ce s-ar fi cuvenit si celorlati 5 copii ai defunctului/fratii dvs. (si astfel vi i-ati pus pe toti in cap...ca nu despre asta fu vorba...). Daca nu acceptati, atunci vin la mostenire cumnatii mamei. Sunteti exact Intre ciocan si nicovala. (sau, depinde: unii, cu mai putina moralitate ar profita de situatia de ...laureat al concursului de imprejurari)

Se poate drege ...inca...ceva, ceva. Daca ma uit mai bine pe alin 2 al art. citat de Patrick_ mai sus ... prima declaratie de revocare valoreaza acceptare. Si a doua revocare nu prea ar mai incapea, fiindca DEJA mostenirea a fost aceptata de un succesibil ... prin chiar revocarea renuntarii. (Oare sunt eu mai ....catolica si vad in clipa acesta si ce n-ar trebui sa vad!?)

Si in alta ordine de idei, mostenirea a fost deschisa in iunie! Spun mereu (si ma aude nimeni) ca tanti cu unealta agricola deschide succesiuni! La notar le dezbatem Adica vorbim despre ceea ce MOARTEA a deschis. Succesiunile se deschid in clipa mortii.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Revendicare mostenire Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Solicit o mana de ajutor. Mama mea, in urma cu cca 40 de ani, a renuntat, in fata notarului, la partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit, in ... (vezi toată discuția)
Terenuri fara succesiune ,dar folosite doar de 2 frati din cei 5frati. nonica nonica BUNA ZIUA, MAMA MEA ARE 4 FRATI, INAINTE DE REVOLUTIE DUPA DECESUL MAMEI LOR , TATAL FIIND DECEDAT CU MULT TIMP IN URMA, AU RENUNTAT LA CASA IN FAVOAREA UNUI ... (vezi toată discuția)
Retractarea renuntarii la mostenire in instanta danaana danaana Buna seara, am dat o declaratie de renuntare la masa succesorala fara sa stiu ca dupa moartea tatalui meu au ramas bunuri Am stiut doar de o casa la tara unde ... (vezi toată discuția)