Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la mostenire.iar eu si mama nu am dat declaratie si nici nu am acceptat mostenirea.Unul din frati vrea sa revoce declaratia de renuntare,Se poate? Mai trebuiesc chemate si alte rude la succesiune? Succesiunea a fost deschisa in Decembrie 2014
Se poate lasa totul mamei, vorbiti cu un notar. Fiul acela poate da o declaratie de acceptare care o... "suprascrie" (ca sa intelegeti) pe cea de renuntare.
Sunt slabe sanse sa nu fi acceptat nimeni mostenirea deschisa in iunie 2014.
Este un raspuns nelamuritor Succesiunea a fost deschisa in decembrie nu in iunie.Notarul spune caci daca totii copii renunta mama vine la mostenire cu fratii lui tata adica cumnatii ei sau nepotii. Noi verem sa ramina numai lui mama
Fratele nu poate retracta declaratia de renuntare la mostenire.
Trebuia sa se informeze anterior de a da declaratia.
Acum e prea tarziu si nu mai are ce sa faca.
Apierdut dreptul...
„Revocarea renuntarii Art. 1.123
(1) In tot cursul termenului de optiune, renuntatorul poate revoca renuntarea, daca mostenirea nu a fost deja acceptata de alti succesibili care au vocatie la partea care i-ar reveni, dispozitiile art. 1.120 aplicandu-se in mod corespunzator.
(2) Revocarea renuntarii valoreaza acceptare, bunurile mostenirii fiind preluate in starea in care se gasesc si sub rezerva drepturilor dobandite de terti asupra acelor bunuri.”
Deci, exact în condițiile în care au renunțat pot și revoca renunțarea, dacă frații tatălui nu au acceptat (ceea ce oricum nu este posibil, deoarece D-voastră, în calitate de moștenitor din clasa I, nu ați renunțat).
Daca SI dvs. renuntati la mostenire, daca SI dvs. veti face aceeasi greseala (pe care au facut-o deja fratii dvs.), veti face un nespetat cadou cumnatilor mamei (fratii defunctului dvs. tata).
Sa nu intrebati vreun avocat! Sa cumva sa-l intrebati inainte de-a da cu subsemnatul pe te miri ce declaratii! Sa-l intrebati numai dupa ce veti fi aruncat cu averea pe ferestra! Ca sa aflati cat de ieftina era consultatia in raport cu ce ati azvarlit pe geam!
Daca dvs. in clipa aceasta dati o declaratie de acceptare, luati toata partea ce s-ar fi cuvenit si celorlati 5 copii ai defunctului/fratii dvs. (si astfel vi i-ati pus pe toti in cap...ca nu despre asta fu vorba...). Daca nu acceptati, atunci vin la mostenire cumnatii mamei. Sunteti exact Intre ciocan si nicovala. (sau, depinde: unii, cu mai putina moralitate ar profita de situatia de ...laureat al concursului de imprejurari)
Se poate drege ...inca...ceva, ceva. Daca ma uit mai bine pe alin 2 al art. citat de Patrick_ mai sus ... prima declaratie de revocare valoreaza acceptare. Si a doua revocare nu prea ar mai incapea, fiindca DEJA mostenirea a fost aceptata de un succesibil ... prin chiar revocarea renuntarii. (Oare sunt eu mai ....catolica si vad in clipa acesta si ce n-ar trebui sa vad!?)
Si in alta ordine de idei, mostenirea a fost deschisa in iunie! Spun mereu (si ma aude nimeni) ca tanti cu unealta agricola deschide succesiuni! La notar le dezbatem Adica vorbim despre ceea ce MOARTEA a deschis. Succesiunile se deschid in clipa mortii.