avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare mostenire

Buna ziua. Solicit o mana de ajutor. Mama mea, in urma cu cca 40 de ani, a renuntat, in fata notarului, la partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit, in favoarea fratelui sau. Parintii lor au murit, iar fratele a mostenit totul (in principal, un imobil). Acesta a vandut imobilul si a cumparat un apartament (printre altele). Fiind in varsta (el), nu doresc sa-l necajesc, dar dupa decesul lui, am vreo posibilitate sa revendic cota parte de mostenire care mi s-ar cuveni, atacand, in vreun fel, renuntarea mamei mele? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:22, 16 Aprilie 2012
Nu cred ca mai aveti nici o posibiltate sa atacati renuntarea la mostenire facuta de catre mama. Rmatoarele articole din Codul Civil sper sa va lamureasca:"Art. 1.120. Forma renuntarii. (1) Renuntarea la mostenire nu se presupune, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1.112 si art. 1.113 alin. (2).
(2) Declaratia de renuntare se face in forma autentica la orice notar public sau, dupa caz, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, in conditiile si limitele prevazute de lege .
(3) Pentru informarea tertilor, declaratia de renuntare se va inscrie, pe cheltuiala renuntatorului, in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii.

Art. 1.121. Efectele renuntarii. (1) Succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor .
(2) Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea .
Art. 1.122. Renuntarea frauduloasa. (1) Creditorii succesibilului care a renuntat la mostenire in frauda lor pot cere instantei revocarea renuntarii in ceea ce ii priveste, insa numai in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea.
(2) Admiterea actiunii in revocare produce efectele acceptarii mostenirii de catre succesibilul debitor numai in privinta creditorului reclamant si in limita creantei acestuia.
Art. 1.123. Revocarea renuntarii. (1) In tot cursul termenului de optiune, renuntatorul poate revoca renuntarea, daca mostenirea nu a fost deja acceptata de alti succesibili care au vocatie la partea care i-ar reveni, dispozitiile art. 1.120 aplicandu-se in mod corespunzator.
(2) Revocarea renuntarii valoreaza acceptare, bunurile mostenirii fiind preluate in starea in care se gasesc si sub rezerva drepturilor dobandite de terti asupra acelor bunuri .
Art. 1.124. Termenul de prescriptie . Dreptul la actiunea in anularea acceptarii sau renuntarii se prescrie in termen de 6 luni, calculat in caz de violenta de la incetarea acesteia, iar in celelalte cazuri din momentul in care titularul dreptului la actiune a cunoscut cauza de
nulitate relativa.
Renuntarea nu se poate ataca de nimeni, cu atat mai putin dupa 40 de ani. Nu mai aveti nici o sansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenuri fara succesiune ,dar folosite doar de 2 frati din cei 5frati. nonica nonica BUNA ZIUA, MAMA MEA ARE 4 FRATI, INAINTE DE REVOLUTIE DUPA DECESUL MAMEI LOR , TATAL FIIND DECEDAT CU MULT TIMP IN URMA, AU RENUNTAT LA CASA IN FAVOAREA UNUI ... (vezi toată discuția)
Succesiune obligatorie alionas6 alionas6 Bun găsit! Mă puteți lămuri dacă sunt obligată să deschid succesiunea după decesul tatălui meu ,în cazul în care nu doresc să-l ... (vezi toată discuția)
Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire lica1 lica1 Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)