avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acte necesare pentru trecerea in strainatate cu 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acte necesare pentru trecerea in strainatate cu 2 minore dupa un divort

buna ziua
am divortat de sotul meu acum 2 luni ,fetele mi-au fost incredintate mie
ce acte sunt necesare pentu parasirea tari impreuna cu fetele ?mai am nevoie de acordul si semnatura fostului sot prin notariat pt a parasi tara?
Cel mai recent răspuns: roxy_21 , utilizator 16:46, 2 Februarie 2010
Conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate sunt stabilitede Legea 248/2005, careprevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
• in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
• in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
• scopul deplasarii
• ruta urmata pana in statul de destinatie
• indicarea faptului ca daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se intoarca cu un insotitor.

Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
traff, utilizator
=D>multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori! iesire din tara! duscaandreea duscaandreea este adevarat ca sa schimbat legea? este adevarat ca poti iesi din tara cu copilul minor fara acordul tatalui, daca ai hotorare definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
Divortata - parasirea tzarii cu minorul hompyandreea hompyandreea :sorry:Am si eu rugaminte.Ar putea cineva sa,mi raspunda dak pot parasi tara cu minorul in varsta de 4 ani?Sunt divortata si pe hotararea de divort scrie k ... (vezi toată discuția)