buna ziua
am divortat de sotul meu acum 2 luni ,fetele mi-au fost incredintate mie
ce acte sunt necesare pentu parasirea tari impreuna cu fetele ?mai am nevoie de acordul si semnatura fostului sot prin notariat pt a parasi tara?
Conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate sunt stabilitede Legea 248/2005, careprevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.
Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
• in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
• in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
• scopul deplasarii
• ruta urmata pana in statul de destinatie
• indicarea faptului ca daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se intoarca cu un insotitor.
Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.