avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venitul din chirii - baza de calcul pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venitul din chirii - baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua, am si eu o nelamurire.
Din noiembrie 2009 sunt in somaj si ne facem planuri pentru bebe, insa indmnizatia de somaj este 500 lei, lucru care ne da de gandit. Ne gandeam sa ne mutam la parinti si sa dam apartamentul in chirie ca in cazul in care raman insarcinata sa avem un venit mai mare si sa renunt la somaj. Venitul din chirii se ia in calcul la indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ce conditii trebuie sa indeplinesc? Stiam ca trebuie intocmite si inregistrate la Finante cel putin 3 contracte dar nu mai mult de 5, ramane valabil?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:45, 10 Februarie 2010
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Venitul din chirii este supus impozitarii dar nu este un venit profesional asa cum este el definit de Codul fiscal deci nu se ia in calcul la indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani.
Conform Codului Fiscal ART. 41
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 61;
ART. 61
Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinţei bunurilor
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.
(2) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În aplicarea acestei reglementări se va emite ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Asa cum a spus si d-l Tudor Valeriu, venitul din chirii nu se ia in considerare pentru stabilirea indemnizatiei CIC.
Nu toate veniturile impozabile sunt si venituri profesionale!

Va sfatuiesc sa va ganditi la un bebe dupa ce veti avea un venit care sa va permita sa il si cresteti.
moholealoredana:
1. Este corect ce ati citit dvs. din Codul fiscal dar: venitul din cedarea folosintei bunurilor este impozabil dar nu este un venit profesional.
2. Veniturile profesionale sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Codul fiscal,

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil neangajat emiliagri emiliagri Buna ziua. Imi puteti spune va rog care este legislatia in privinta indemnizatiei de crestere a copilului nefiind angajata in tara dar cotizez la fondul de ... (vezi toată discuția)
Venituri baza se calcul Cristian12344 Cristian12344 In ultimele 12 luni am înregistrat venituri din vânzarea unui apartament. Se iau in calcul la calculul indemnizație de crestere? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului bumburica bumburica Buna ziua! As avea nevoie de ajutor deoarece intampin o problema. In perioada celor 12 luni anterioare nasterii am realizat pe langa veniturile din salarii ... (vezi toată discuția)