avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venitul din chirii - baza de calcul pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venitul din chirii - baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua, am si eu o nelamurire.
Din noiembrie 2009 sunt in somaj si ne facem planuri pentru bebe, insa indmnizatia de somaj este 500 lei, lucru care ne da de gandit. Ne gandeam sa ne mutam la parinti si sa dam apartamentul in chirie ca in cazul in care raman insarcinata sa avem un venit mai mare si sa renunt la somaj. Venitul din chirii se ia in calcul la indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ce conditii trebuie sa indeplinesc? Stiam ca trebuie intocmite si inregistrate la Finante cel putin 3 contracte dar nu mai mult de 5, ramane valabil?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:45, 10 Februarie 2010
Multumesc mult, m-am lamurit.
Acum apare o noua problema, ca prin minune, gandurile mele s-au adeverit si sunt insarcinata. Doctorita mea (ginecolog) vrea sa-mi dea concediu medical pe perioada sarcinii deoarece am pierdut o sarcina anul trecut si nu vrem sa se mai intample. Nu stim insa daca concediul medical nu influenteaza indemnizatia pentru crestere copil pana la 2 ani. Beneficiez de aceleasi drepturi avand in vedere ca din noiembrie sunt in somaj?
Multumesc anticipat
1. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
...
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
2. Fiind in somaj, orice concediu medical prelungeste somajul cu zilele de medical. De asemenea din somaj se poate intra in CCC pana la 2 ani.
3. Asadar perioadele de somaj si de concediu medical sunt luate in calculul celor 12 luni necesare pentru a beneficia de CCC pana la 2 ani si indemnizatia aferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil neangajat emiliagri emiliagri Buna ziua. Imi puteti spune va rog care este legislatia in privinta indemnizatiei de crestere a copilului nefiind angajata in tara dar cotizez la fondul de ... (vezi toată discuția)
Venituri baza se calcul Cristian12344 Cristian12344 In ultimele 12 luni am înregistrat venituri din vânzarea unui apartament. Se iau in calcul la calculul indemnizație de crestere? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului bumburica bumburica Buna ziua! As avea nevoie de ajutor deoarece intampin o problema. In perioada celor 12 luni anterioare nasterii am realizat pe langa veniturile din salarii ... (vezi toată discuția)