Buna seara
As dorii daca se poate sa ma ajutati si pe mine intr-o problema . In anul 2008 sotul meu a suferit un accident rutier , in urma caruia el a fost vatamat grav , a ajuns la spital cu mutiple fracturi de coaste dar si de L·3 , alte lovituri , hematom aorta .A suferit doua operatii : una la plaman , coastele i-au intrat in plaman in urma careia plamanul a sangerat , si alta la coloana vertrebrala , i s-a pus o tija metalica cu care va ramane toata viata , a fost la un pas sa ramana paralizat .
La locul accidentului s-a deplasat politia care a facut constatarile necesare . Soferul ( conducea un taxiu ) ..vinovat , cel care l-a accidentat pe sotul meu , a fost gasit cu o alcoolemie la etilotest de 0,19% , a fost dus si la spital unde i s-au luat probe de sange , si din ce am inteles ca la recalculare ia iesit 0,0( el a declarat ca a baut seara , accidentul avand loc la ora 10 dimineata ) .
Politia a demarat din oficiu urmarirea penala a inculpatului facandu-se si o expertiza . In urma expertizei de la politie sotul meu este nevinovat si este precizat faptul ca el nu avea cum sa evite accidentul . Toata vina i se da soferului de taxi .
Dupa ce sotul si-a revenit si a iesit din spital ( unde a stat 14 zile ) a fost la IML unde a primit zile de ingrijire medicala: 80-90 zile , fapt ce se incadreaza la vatamare corporala grava .
A dat declaratie la politie etc , si intre timp am inceput procesul in instanta , prima infatisare a fost pe 8 decembrie 2009 .
Problema mea este urmatoarea : ce presupune un proces penal ? te constitui parte civila in acelasi timp ? procesul tb sa mearga in acelasi timp pe ambele parti : si pe penal si pe civil ?
ce se intampla pe penal .........dar si pe civil ?
Pe noi ne intereseaza sa obtinem bani de la firma de asigurare , care cf legislatiei este datoare sa despagubeasca in caz de vatamare corporala grava si deces .
Ce sanse avem sa castigam o suma de bani ? Care ar fi aceea suma(maxim ) ?
Ce dovezi ar tb aduse care sa sustina si sa duca la obtinerea sumei pt despagubire ? ( la dosar sunt depuse acte doveditoare din spital care arata cat de grav a fost accidentarea ) .Precizez ca de la inculpat nu prea avem ce sa luam ...este un terchea berchea , ca sa ma exprim asa , si care bineinteles isi sustine nevinovatia , cu toate ca expertiza politiei spune clar .
Pana acum la proces s-au audiat trei martori : pe parte penala : doi si pe parte civila unul . ( toti martorii au fost adusi de noi ) Au fost luate declaratii atat inculpatului cat si victimei ( in instanta ).
In proces s-a constituit parte civila si spitalul si din cate stiu este chemata si firma de asigurari . Aveti idee in ce context este somata RCA ? Vine din oficiu, se semnealaza automat ?
Urmatorul termen este pe 16 februarie si consider ca inca nu sunt clare lucrurile , as vrea sa am raspunsuri la intrebarile de mai sus .
Va rog mult de tot sa ma ajutati , multumesc !
o seara buna
Trebuia sa va constituiti parte civila chiar din faza de urmarire penala, cand vi s-au luat declaratiile.Si in faza de judecata puteati sa va constituiti pana la citirea actului de sesizare.Situatia este complexa trebuie analizate probele din dosar, certificatele medicale, declaratiile martorilor.Consultati un avocat.
Desi ar fi trebuit de la inceput(la data accidentului) sa deschideti un dosar de dauna la asiguratorul RCA, aveti posibilitatea sa solicitati despagubiri in instanta procesului penal, pentru vatamari corporale si daune morale, de la vinovat si in solidar de la asiguratorul acestuia.(constituire parte civila prejudiciata)
Va multumesc pt ras
Avem avocat ....insa cred ca a omis ceva de asta incerc sa aflu detalii.
Ne-am constituit parte civila din prima infatisare .
S-a dat o declaratie in care se cere 800 mil +200 mil , incluzand atat daune morale cat si despagubiri , insa eu stiu ca se pot merge pana la sume de 50 mi euro un exemplu .
Martorii au dat declaratii exact cum s-au intamplat faptele .
Imi puteti ras va rog si la celelate intrebari ?
Multumesc
´´.Si in faza de judecata puteati sa va constituiti pana la citirea actului de sesizare´´´.......ce inseamna pana la citirea actului de sesizare ?
Vroiam sa va mai zis ca in rechizitoriu scrie ´´ in drept fapta invinuitului constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa , prev. si ped. de art. 184 alin.2 si 4 Cp.
Material probator:
-fapta retinuta in sarcina invinuitului X se circumscrie cerintelor textului incriminator si se probeaza cu urm : procesul verbal de cercetare la fata locului , schita locului producerii acc rutier , decl partilor vatamate , rez alcootest , buletinul de examinare clinica insotitor al prelevarii probelor biologice in vederea determ gradului de intoxicatie etilica , raportul de expertiza medico legala nr ... eliberata de INML la data de .. , completarea rap de exp medicala de la INML , acte medicale privind partea vatamata si decontul de cheltuieli al spitalului, raport de expertiza tehnica juridiciara , decl martorului , decl invinuitului .
mai scrie in concluzie : pe baza tuturor probelor adm in cauza se constata ca evenimentul rutier din data .... s.a produs din culpa exclusiva a invinuitului X care a incalcat prev art 102 alin 3 din ORG nr 195 din 2002 ...............si mai scrie ca din concluziile raportului de exp reiese ca invinuitul putea sa evite producerea acc daca s-ar fi asigurat la schimbarea directiei de mers si daca nu ar fi condus sub influenta bauturilor alcoolice , iar victima nu putea evita accidentul neputand prevedea faptul ca invinuitul nu se va asigura la schimbarea manevrei de mers .