Buna ziua,
In societatea la care lucrez (capital integral privat) s-a emis o decizie prin care se spune ca "datorita dificultatilor economice"...etc...etc, se reduce activitatea salariatilor cu 2 zile pe luna, timp de 2 luni, feb.-martie.
Presupun ca aceasta decizie trebuie inregistrata si la ITM.
Daca da, de ce suntem pusi sa facem cereri individuale de cfp, prin care de buna voie rugam angajatorul sa ne trimita in fara plata? Cei de la R.U au motivat cum ca orice zi de fara plata(indiferent cum e obtinuta) trebuie sa aiba in spate o cerere a angajatului.....
Cum se inregistreaza suspendarea CIM in carnetul de munca in acest caz: conf art.Art. 54 Codul Muncii-"Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale" sau conf.art.52 (d) "în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare".
Cate zile poate trimite societatea din proprie initiativa angajatul in cfp? In Codul Muncii nu se precizeaza. Si daca s-ar incadra la 52(d) nu trebuie platit 75% din salariu? Si anagajatorul nu tocmai asta doreste, ci o scadere reala a fondului de salarii.
Prin contractul colectiv de munca avem dreptul pt studii sau motive personale cfp pana la 60 de zile (cu pierderea unui spor de fidelitate). Salariatii refuza in mare parte sa-si faca cereri. (Evident, cine se cere singur in fara plata?) Pe ce ne putem baza, legal? Daca e un abuz, conf. a ce?
In fata unui viitor angajator care se uita in cartea de munca nu ai cum sa demonstrezi buna ta credinta, ca nu esti genul care sta prin cfp cand ti-e lumea mai draga, ci ca te-a trimis societatea in fara plata!
Ma puteti ajuta cu sfaturi, va rog?
Suze pentru mesajul prea lung!
Buna seara,
in situatia data, conform contractului colectiv de munca la nivel national, angajatorul poate tine oamenii acasa, in concediu fara plata maxim 15 zile pe an. Dar, nu angajatul isi face cererea, angajatorul face demersurile. Deasemnea, exista optiunea"somaj tehnic", cea mai indicata in situatia expusa de d.voastra. Angajatorul face o decizie, cu motive, nume perioada, etc. pe care o inregistreaza la ITM.
Nu trebuie sa va faceti d.voastra cereri de concediu fara plata. Nu e logic, normal nici corect. Poate fi considerat un abuz, daca va obliga sa semnati. Sa va spuna dansii baza legala prin care va obliga la acest lucru.
1. Dvs. ati citat bine articolele din Codul muncii. de aceea angajatorul va pune sa semnati cererea de CFP pentru ca in acest fel nu va mai plateste 75% din salariu.
2. Sa nu semnati nici o cerere de CFP ca nu puteti sa demonstarti ca ati fost fortat.
3. Va redau si din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.43. (1) Angajatorul va asigura conditiile necesare realizarii de catre fiecare salariat a sarcinilor ce ii revin, in cadrul programului zilnic de munca stabilit.
(2) In situatia in care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, partial sau total, conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plateasca salariatilor salariul de baza pentru timpul cat lucrul a fost intrerupt.
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
Va multumesc, logic asa vad si eu lucrurile. Din pacate sindicatul societatii(prea putini fac parte din el) e condus de o persoana mult prea slab pregatita pentru asa ceva. Poate daca se fac demersuri la sindicatul la care suntem afiliati...
Acele 15 zile din CCMNN pot fi acordate numai consecutiv sau si aleatoriu?
Decizia care s-a emis la noi nu contine nume, ci doar departamentele, birourile carora se aplica. E corect? Chiar sunt curioasa daca o sa fie acceptata la ITM in forma aceasta. Desi (poate gresesc si sunt eu de rea credinta) eu nu cred ca se doreste a fi inregistrata, tocmai ca i-ar obliga la plata a 75%. Personal eu cred ca ei se bazeaza pe spiritul de turma (scuzati expresia, dar asta se intampla) al salariatilor care vor semna acele cerereri. Ceea ce e semnat e un fapt asumat.
1.CFP se acorda numai la cererea salariatului in vederea rezolvarii propremelor personale (art.61 alin.3 CCMN). Angajatorul nu are initiativa in acest sens. cererea nu se inregistreaza in carnetele de munca. Se vor evidentia absentel si CFP la incheierea cartii de munca.
2. Daca situatia este delicata poate proceda la intreruperea temporara a activitatii (art.52 si 53 din codul muncii).
3. Sunt des intalnite situatiile cand angajatorul si salariatii fac compromisul privind CFP pentru a atenua din efectele economice tocmai pentru faptul ca, daca financiar stau rau, nu are de unde plati 75%.
4. Daca situatia este delicata asa cum am mentionat si nu poate gasi o rezolvare singur sau impreuna cu salariatii ar putea trece la reducerea locurilor de munca si concedieri de personal. Nu vreau sa va sperii ci va expun posibilitatile.