avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditii de pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditii de pensionare anticipata

Buna seara!
Va rugam sa ne lamuriti cu privire la conditiile de acordare a pensiei anticipate (sau partial anticipate, daca formula se aplica) pentru urmatoarea situatie:
- Simion Prundar e nascut la data 28. 09. 1950
- angajat pe 01. 06 1968
- vechime calendaristic inregistrata pe cartea de munc[ 32,5 ani
- armata =1,4 ani intre 1970 - 1971
- din cei 32,5 ani , 14,6 ani sunt in grupa a II-a
INTREBARI: 1. Armata intra in vechimea totala?
2. Care este varsta standard de pensionare pentru cei nascuti in 1950?
3. Cand poate depune dosarul pentru pensie anticipata(sau partial anticipata, daca se aplica notiunea a aceasta situatie)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 3 Februarie 2010
1. Armata este stagiu asimilat (vechime) in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
2. 65 de ani.
3. Pentru cei 14 ani lucrati in gr.II are o reducere de 3 ani. Pensie limita de varsta la 62 de ani. Nu indeplineste conditiile pentru pensia anticipata/anticipata partial.
1. Perioada in care ati satisfacut stagiul militar constituie perioada asimilata stagiului de cotizare si este avuta in vedere la acordarea pensiei pentru limita de varsta.

2. Varsta standard de pensionare pentru barbatii nascuti in 1950 este de 65 de ani.

3. Pentru perioada realizata in grupa II de munca, stagiului realizat de 32 ani si 6 luni i se adauga 3 ani si 6 luni stagiu aferent acestei perioade, rezultand un stagiu total de 36 de ani. Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani.

Daca armata este inclusa in cei 32 de ani si 6 luni, va mai lipsesc aproximativ 4 luni pentru a avea stagiul complet de 35 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna seara.
Am depus dosarul de pensionare pe caz de boala in data de 03.12.2009 la Casa de Pensii a sectorului 4(pensie de invadilitate gradul II ). La depundere m-i s-a spus ca dureaza 45 zile (calendaristice sau lucratoare ? ) pana la emiterea deciziei de pensionare. Astazi am luat legatura telefonic cu cei de la Casa de Pensii si m-i s-a spus ca nu s-a luat nici o decizie momentan.Din aceasta cauza nu am primit nici pensia.In cazul in care se tot intarzie se poate actiona in instanta Casa de Pensii ?
Imi pare rau ca va dezamagesc, dar mai aveti de asteptat. Asa se intampla in sectorul nostru, nu stiu cum e la celelalte sectoare.
Din momentul cand este emisa decizia de pensionare, mai dureaza 2-3 saptamani pana o primiti acasa, iar banii vin in luna urmatoare, e adevarat ca ii veti primi pe toti odata. Mi s-a explicat ca dosarele de pensii de invaliditate se rezolva separat decat cele de limita de varsta si intr-un timp mai scurt. Dar am vazut ca dureaza 3-4 luni pentru pensia de invaliditate si 6 luni pentru cea la limita de varsta pana cand vin banii.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
Florentina Mihaela, utilizator
Buna seara! Am si eu o intrebare daca ma pensionez anticipat mai am dreptul sa am un venit in urma unei chirii sau sa fiu asociata intr-o firma?

Alte discuții în legătură

Conditii de pensionare anticipata simona_popescu simona_popescu Buna ziua, Tatal meu este nascut in 7 dec 1950 (va implinii anul acesta varsta de 59 de ani) si are o vechime de 35 de ani. As dori sa stiu din ce luna are ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)