avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! Ce masuri se pot lua impotriva celor care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! Ce masuri se pot lua impotriva celor care nu vor ...

Buna seara! Ce masuri se pot lua impotriva celor care nu vor sa isi achite la zi fondul de reparatii in cadrul unei asociatii de proprietari, La sumele restante se calculeaza penalizari sau nu, daca da in baza la ce lege si ce cuantum? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:29, 1 Martie 2024

Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penaliari pentru neplata la termen a cotelor de intretinere andregh andregh buna ziua, Penaliarile pentru neplata la termen a cotelor de intretinere lunare sunt considerate venituri ale Asociatiei de Proprietari ? (vezi toată discuția)
Asociații de proprietari: se pot folosi banii din penalizările pe care le-am plătit din 2016 până in 2018 pentru lucrări de întreținere? Adrianvalentin82 Adrianvalentin82 Se poat folosi bani din penalizările pe care le-am platit din 2016 pana in 2018 pt lucrări de întreținere la blocul unde locuiesc? (vezi toată discuția)