avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil , familial ? Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil , familial ? Mostenire

Buna ziua
As dori un ajutor juridic. Am trei copii adulti si le-am oferit acum cativa ani, sa stea gratis in apartamentul meu de 4 camere si nu le-am pretins nici o chirie sau vreo rasplata. Ei nu sunt casatoriti. Eu nu locuiesc in acel apartament. Doi copii au profitat de oferta mea, al treilea nu. Dupa cativa ani, cel de-al treilea pretinde ca asa ar fi cinstit ca eu sa-l despagubesc si sa-i platesc o suma de bani, echivalenta cu suma pe care ceilalti doi frati au economisit-o de-a lungul anilor, neplatindu-mi mie chirie.

1 ) Daca nu-i dau acesti bani, el poate sa ma dea pe mine in judecata ?

2 ) Daca ma da in judecata este posibil ca dupa vreo lege (eu nu o cunosc) eu sa trebuiasca sa-i platesc aceasta suma daca el nu a profitat de oferta mea?
Eu nu am oferit celorlalti bani, ci doar o oportunitate ca ei sa facă economii. Este posibil dupa legea din ROM. ca eu sa trebuiasca sa-i platesc ?
3) Daca legea imi da dreptate (deci nu trebuie sa-i platesc) el spune ca va da in judecata pe ceilalti doi frati dupa decesul meu, si va pretinde la acea judecata ca apartamentul sa fie mostenit de el cu o pondere mai mare de 33 % din apartament, ca sa recupereze banii pe care-i pretinde. Cum prevede legea ? Eu as vrea ca sa obtina fiecare 33% din apartament daca il vor vinde. Trebuie sa fac un testament obligatoriu ca sa precizez acest lucru, astfel ca ceilalti doi sa nu piarda partea lor de 33% ?
Sunt foarte necajita de aceasta situatie. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebari.
Va multumesc anticipat si primiti salutarile mele cordiale. O zi excelenta,

Angiela
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2024
angielafaia, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. poate, dar nu va castiga
2. nu
3. nu va bateti capul ce se va intampla dupa decesul dvs. nu veti putea influenta cu nimic cursul evenimentelor. indiferent ce hotarari veti lua, nu e obligatoriu ca urmasii sa le respecte.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu alte cuvinte: da-mi bani pentru ca nu am stat în casa ta.
Este de domeniul SF-ului ideea pe care o are. Sunt doar inchipuirile lui.
La fel și impresia ca la moștenire va primi o cota mai mare.
Daca apartamentul este doar proprietatea dvs., puteti face ce doriti cu el, nu trebuie sa cereti voie nimanui ca sa dispuneti de el asa cum va doriti.

Intrucat niciunul dintre copii nu are niciun drept atat timp cat sunteti in viata, nu sunt sanse ca cel de al treilea copil sa obtina ceva in instanta de la dvs. sau de la fratii sai.

Referitor la mostenire, cand vor dezbate succesiunea, ei vor avea cote egale.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2024
Florentina Ragalie, Consilier juridic
15 din 16 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate ca ar trebui sancționat hapsanul și prin testament sa ii lasati doar rezerva succesorala, adica 16,5% și celorlalți mai mult.
11 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 500. Cod civil
Părintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.

Nu-l oprește nimeni la poarta instanței, nu aruncă nimeni la gunoi vreo cerere, oricat ar părea de bizară, ci ajunge pe masa instanței. Deci nu vă putem garanta (cum nu putem garanta nimănui) că nu vă puteți trezi cu o cerere/acțiune prin care să pretindă te miri ce sumă de bani, ca "echivalent" a te miri ce. Dar instanța o va respinge, având în vedere art 500 de mai sus.

Și cred că, din punct de vedere juridic, discuția se cam termină aici/cu art 500 C. Civ.

Insă, uman, psihologic, mi-aș ingădui să vă intreb: V-ați gândit vreo clipă dacă nu cumva pretenția lui este, in realitate, un strigat de ajutor? Un altceva decât pare, un ceva ce el nu poate să exprime "cu subiect și predicat", fiindcă ar fi necesar să înceapă cu: ce fraier am fost, ce bine o duc ceilalți sub aripa ocrotitoare a mamei, în vreme ce eu m-am dat rotund...
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2024
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune- renuntare la teren/consecinte? Corina6 Corina6 Suntem 3 frati si cu mama care mostenim dupa tatal meu . Fratele meu vrea ca noi trei sa renuntam la cele 2 terenuri in curs de mostenire pentru el si el sa ... (vezi toată discuția)
Testament - valabilitate BureteCristina BureteCristina Buna ziua. nu sunt casatorita si nu am copii. in schimb am ambii parinti biologici in viata, 2 frati din a doua casatorie a mamei si o sora din a doua ... (vezi toată discuția)