avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil , familial ? Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil , familial ? Mostenire

Buna ziua
As dori un ajutor juridic. Am trei copii adulti si le-am oferit acum cativa ani, sa stea gratis in apartamentul meu de 4 camere si nu le-am pretins nici o chirie sau vreo rasplata. Ei nu sunt casatoriti. Eu nu locuiesc in acel apartament. Doi copii au profitat de oferta mea, al treilea nu. Dupa cativa ani, cel de-al treilea pretinde ca asa ar fi cinstit ca eu sa-l despagubesc si sa-i platesc o suma de bani, echivalenta cu suma pe care ceilalti doi frati au economisit-o de-a lungul anilor, neplatindu-mi mie chirie.

1 ) Daca nu-i dau acesti bani, el poate sa ma dea pe mine in judecata ?

2 ) Daca ma da in judecata este posibil ca dupa vreo lege (eu nu o cunosc) eu sa trebuiasca sa-i platesc aceasta suma daca el nu a profitat de oferta mea?
Eu nu am oferit celorlalti bani, ci doar o oportunitate ca ei sa facă economii. Este posibil dupa legea din ROM. ca eu sa trebuiasca sa-i platesc ?
3) Daca legea imi da dreptate (deci nu trebuie sa-i platesc) el spune ca va da in judecata pe ceilalti doi frati dupa decesul meu, si va pretinde la acea judecata ca apartamentul sa fie mostenit de el cu o pondere mai mare de 33 % din apartament, ca sa recupereze banii pe care-i pretinde. Cum prevede legea ? Eu as vrea ca sa obtina fiecare 33% din apartament daca il vor vinde. Trebuie sa fac un testament obligatoriu ca sa precizez acest lucru, astfel ca ceilalti doi sa nu piarda partea lor de 33% ?
Sunt foarte necajita de aceasta situatie. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebari.
Va multumesc anticipat si primiti salutarile mele cordiale. O zi excelenta,

Angiela
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2024
angielafaia, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult pt raspuns. Va sunt recunoscatoare, e un gest frumos pe care-l apreciez.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult pt raspuns, este clar. Am sa tin cont de ultima dvs. fraza in care ati exprimat o banuiala referitor la motivul acestei cereri bizare. O zi frumoasa sa aveti. sanatate multa, Angiela
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa nu mai aveti batai de cap cu niciunul vindeti apartamentul si ati rezolvat problema ! Cat sunteti in viata faceti ce vreti cu bunurile dvs! O zi placuta !
Buna ziua,
Consider lipsita de temei o astfel de actiune.

Apartamentul este proprietatea dumneavoastra, dispuneti de bunurile dumneavoastra, dupa cum considerati.

O atare actiune va fi respinsa, ca fiind neintemeiata.

Cotele succesorale ale fratilor sunt egale, prin urmare, un succesor nu poate pretinde sa aiba o cota-parte mai mare, fata de ceilalti, din considerentele sus expuse.

Instanta de judecata, in urma impartelii, va decide cui ii va fi atribuit bunul imobil,respectiv care vor fi sultele cuvenite celorlalti comostenitori.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune- renuntare la teren/consecinte? Corina6 Corina6 Suntem 3 frati si cu mama care mostenim dupa tatal meu . Fratele meu vrea ca noi trei sa renuntam la cele 2 terenuri in curs de mostenire pentru el si el sa ... (vezi toată discuția)
Testament - valabilitate BureteCristina BureteCristina Buna ziua. nu sunt casatorita si nu am copii. in schimb am ambii parinti biologici in viata, 2 frati din a doua casatorie a mamei si o sora din a doua ... (vezi toată discuția)