avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI

Buna seara
Am nascut in luna august 2009, iar in prezent sunt in concediu de crestere a copilului. Doresc sa ma intorc la munca dupa ce fetita va implini 1 an si as vrea sa stiu daca ar putea ramane sotul meu in concediu de crestere a copilului in continuare pana la implinirea varstei de 2 ani a fetitei. Daca da, indemnizatia pentru cresterea copilului se va calcula la fel si pentru el cum a fost calculata si in cazul meu (adica 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 10:32, 3 Februarie 2010
Tatal copilului poate solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, daca la randul lui indeplineste conditiile legale de deschidere a acestui drept:
- conform prevederilor art. 1 al Ordonantei de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (actualizata):

"(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei."
(alin. (1) al art. 1 a fost modificat de art. 12 din Ordonanta de urgenta nr. 226 din 30 decembrie 2008).
Conform art. 5 al aceluiasi act normativ, " de indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare indemnizatie crestere copil BUNICA2009 BUNICA2009 BUNA ZIUA, am o intrebare,este adevarat ca s-a modificat cuantumul indemnizatiei de crestere copil? am auzit ca daca indemnizatia reprezinta mai putin decat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil simomagda simomagda In situatia in care din 2001 o persoana( nu calitatea de angajat,asociat unic....) are incheiat contract de asigurare sociala poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
85 % julien_slbz julien_slbz Se tot vorbeste de revenirea la procentul de 85% ....pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani...a fost si publicat actul in cauza si in Monitorul ... (vezi toată discuția)