Buna seara
Am nascut in luna august 2009, iar in prezent sunt in concediu de crestere a copilului. Doresc sa ma intorc la munca dupa ce fetita va implini 1 an si as vrea sa stiu daca ar putea ramane sotul meu in concediu de crestere a copilului in continuare pana la implinirea varstei de 2 ani a fetitei. Daca da, indemnizatia pentru cresterea copilului se va calcula la fel si pentru el cum a fost calculata si in cazul meu (adica 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni).
Va multumesc
Tatal copilului poate solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, daca la randul lui indeplineste conditiile legale de deschidere a acestui drept:
- conform prevederilor art. 1 al Ordonantei de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (actualizata):
"(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei."
(alin. (1) al art. 1 a fost modificat de art. 12 din Ordonanta de urgenta nr. 226 din 30 decembrie 2008).
Conform art. 5 al aceluiasi act normativ, " de indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului."
85 %
julien_slbz
Se tot vorbeste de revenirea la procentul de 85% ....pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani...a fost si publicat actul in cauza si in Monitorul ... (vezi toată discuția)