avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Ma poate sfatui cineva legat de o clauza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Ma poate sfatui cineva legat de o clauza de neconcurenta ...

Buna ziua,
Ma poate sfatui cineva legat de o clauza de neconcurenta paralela pentru un contract de munca ? Nu mi se pare tocmai legala si cred ca ingradeste dreptul la munca, care conform legii permite sa ai mai multe joburi.
Context: Eu lucrez part time 4h la o firma ce presteaza lucrari pe partea de instalatii electrice, si vreau sa ma angajez full time 8h la o firma ce presteaza tot lucrariin domeniul de instalatii electrice. Doar ca m-am lovit de o clauza in contractul individual de neconcurenta paralela si nu am mai semnat contractul pentru ca mi se pare putin ilegala cel putin formularea clauzei care suna asa:
"In timpul derularii prezentului contract de munca, angajatul intelege ca i se interzice sa prestreze in paralel, in interes propriu sau al unui tert, o activitate de concurenta cu cea prestata in baza prezentului contract, sa actioneze in mod permanent, angajat sau in alt mod in numele unei intreprinderi concurente sau al unei intreprinderi legate de o astfel de intreprindere, sa consilieze, promoveze sau sa preia reprezentarea acesteia direct sau indirect, sau sa infiinteze, o astfel de intreprindere sau sa participe direct sau indirect la o astfel de intreprindere, sub sanctiunea unei clauze penale de 50.000 euro. Drepturile la pretenii suplimentare si daune intere ale societatii raman neatinse.. Angajatul nu va lua legatura cu clientii angajatorului decat la cererea expresa a angajatorului si numai in legatura cu lucrarile contractate de angajator."
Ce ma sfatuiti, este legala o astfel de clauza ?Din cate stiu legislatia permite sa lucrezi la firme diferite chiar si pe accelasi post fara vreo restrictie legala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 13 Martie 2024
Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Ok si asta inseana ca daca voi semna clauza este irelevanta daca nu va avea aceste detalii sau nu? In clauza este mentionat ca in timpul derularii prezentului contract nu zice de incetarea contractului , sau nu inteleg eu bine?
Ati inteles perfect ..clauza respectiva nu poate sa-si produce efectele ..asa este , in timpul derularii c.i.m., asadar dupa incetare puteti.
Pai da dar din moment ce eu deja sunt angajat la 4h si lucrez deja in domeniul respectiv si i-am informat in legatura cu acest lucru, nu inteleg ce relevanta ar avea aceasta clauza in CIM? Angajatorul spunea ca este obligatorie, desi nu inteleg de ce ar fi ea neputandu-si produce efectele pentru ca lipsesc detaliile relevante.
In aceste conditii e ok sa semnez contractul fara sa imi bat capul de repercusiuni juridice ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
Ioan. C, utilizator
Puteti semna, intrucat d.p.d.v. juridic acea clauza nu are cum sa-si produca efecte..Codul Muncii la art.21 prevede ceea ce am postat eu anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta valabila strict in timpul cim PopeCristina PopeCristina Buna ziua, in CIM am specificata clauza de neconcurenta in felul urmator: e) clauza de neconcurenta. In timpul sau dupa orele de lucru, salariatul se obliga sa ... (vezi toată discuția)
Act aditional - fidelitate, confidentialitate si neconcurenta margot_mlm margot_mlm Buna ziua, Va copiez mai jos o parte dintr-un act aditional pe care va trebui sa il semneze tot personalul unei companii in care lucrez si eu, mie mi se ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)