avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca se plateste?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca se plateste?

Buna seara!

Astazi am mers la institutia publica la care lucrez sa cer o copie dupa cartea de munca. De la Biroul Personal mi s-a spus ca aceasta nu este facuta pentru ca "nu s-au strans suficiente" si ca fiind doar eu cea care solicita acest lucru nu poate sa mi-o faca imediat, dar trebuie sa si platesc suma de 7,5 lei sa o cumpere.

Este normal? Lucrez de 1 an si 8 luni, nu mi-au facut carte de munca pana acum si mai mult de-atat mi se percepe si taxa pentru acest act?

Daca nu este in regula ce pot face, cui ma pot adresa si ce dovezi pot aduce pentru a demonstra ca mi se face o nedreptate?
Multumesc!
Carnetul de munca se plateste de catre salariat. Pana la urma este un document care va apartine dumneavoastra, ci nu angajatorului.
Atunci cand v-ati angajat, ati comunicat angajatorului ca nu aveti carnet de munca?
Carnetul de munca este un document personal , asa ca este normal sa-l platiti .
Chiar daca angajatorul este obligat sa va intocmeasca in cel mult 30 de zile carnetul de munca , daca exista motive obiective nu este obligat sa va intocmeasca acest carnet de munca .
De la 01.01.2011 nu o sa mai fie nevoie de ele .
Daca plecati de la acel angajator , este obligat sa va dea o adeverinta care sa ateste vechimea .
Cartea de munca si
carnetul de munca
sunt 2 lucruri diferite. NU inseamna ca nu aveti.

Ca sa intelegeti mai bine, e ca si cum v-ati duce 1 an si 8 luni la scoala dar nu ati avea carnetul de note. Nu inseamna ca notele nu exista in catalog.

Toti am dat banii pe carnetele de munca, sunt ale noastre si dupa ce plecati de la locul acesta de munca, vi se inmaneaza carnetul, cu care mergeti la alt loc de munca etc. pana la pensie.
Succes!
Da, am comunicat. Eram inca studenta si stiau ca sunt la primul meu loc de munca.
1.La aceeasi institutie a mai lucrat o colega pe perioada determinata (2 ani) si cand a fost sa -si ridice carnetul de munca nu i s-a solicitat nicio suma de bani.Am insotit-o in acele zile cand si-a facut lichidarea si stiu sigur acest lucru. Din aceasta cauza eram nelamurita...
2.Dar faptul ca am lucrat 1 an si 8 luni fara carnet de munca la aceasta institutie publica este in regula?
adutescu a scris:

Cartea de munca si
carnetul de munca
sunt 2 lucruri diferite. NU inseamna ca nu aveti.

Ca sa intelegeti mai bine, e ca si cum v-ati duce 1 an si 8 luni la scoala dar nu ati avea carnetul de note. Nu inseamna ca notele nu exista in catalog.

Toti am dat banii pe carnetele de munca, sunt ale noastre si dupa ce plecati de la locul acesta de munca, vi se inmaneaza carnetul, cu care mergeti la alt loc de munca etc. pana la pensie.
Succes!

Buna seara,
Exista diferenta intre carnet de munca si carte de munca?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Noi probleme cu vechiul angajator Catalin P Catalin P Dupa ce am reusit, intr-un final sa parasesc vechiul loc de munca - loc unde le-a luat 18 zile sa imi dea decizia, unde n-am avut unde sa imi depun demisia ... (vezi toată discuția)
Carte de munca luca nuty luca nuty Buna.Am o dilema si cred ca nu sunt singura.Am fost anuntata ca nu se mai fac carti de munca ci doar contracte.In momentul de fata nu lucrez dar am 4 contracte ... (vezi toată discuția)
Carte munca adinaspiridon75@yahoo.com adinaspiridon75@yahoo.com unde pot reclama anonim ca nu mi se face carte de munca (vezi toată discuția)