avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... declaratie ITM online si offline
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

declaratie ITM online si offline

O mare anomalie la Declaratia privind comisionul ITM (0,25% sau 0,75% din salarii brute) o constituie depunerea acestei declaratii atat online cat si offline (la ghiseu sau prin posta).
Desi hartia pe care o depui, dupa o ora de stat la coada la ITM, contine aceleasi informatii ca declaratia pe care ai depus-o online, trebuie sa suportam aceasta bataie de joc pentru a obtine o stampila, ca dovada suplimentara (am numar de inregistrare si la cea depusa online) ca am depus declaratia.
Functionarele de la ghiseu n-au putut sa-mi explice de ce se intampla aceasta batjocura; au dat din umeri nepasatoare.
Mentionez ca depunerea online a Registrului Salariatilor (Revisal), care contine informatii cu mult mai pretioase, nu trebuie depus "si pe hartie" la ITM. Si atunci de ce nu se renunta la dubla declarare a comisionului ITM? X-(

F. Plopeanu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 5 Aprilie 2010
Din ceea ce stiu:
Declaratiile se depun in acest mod pentru a se evita situatiile cand sistemele lor informatice se blocheaza sau cand se intampla chestiuni mai neplacute, ce conduc la pierderea informatiilor – zic ei. Apoi, declaratiile depuse online si care necesita viza pot fi depuse la o data ulterioara, deci nu in acel termen strict – sunt firme care aduc si cate 5-6 declaratii deodata si le aduc dupa termenul limita de predare a declaratiilor, cand cozile nu mai sun asa mari.
Ca e stupid, este, dar ceea ce am scris mai sus pot fi posibile explicatii.
Functionarele de la ghiseu nu au raspunsul la aceasta intrebare, cred… si nu vor sa spuna (din motive usor de inteles) “asa a zis sefa”…

Cat despre REVISAL nu trebuie depus si pe suport hartie deoarece toate datele se centralizeaza la Bucuresti. Revisal se vrea o baza de date nationala de unde statisticienii de prin guvern sa extraga date despre cati oameni au un loc de munca, unde etc s.a.m.d. Atunci, in 2006 (cand a fost “implementat” ) gurile rele vorbeau pe la colturi ca un "cineva" avea acest program si “alt cineva” – cu putere de decizie, a considerat ca programul este folositor. La ce? Nu se stie prea bine, dar toata lumea recunoaste ca intretinerea este scumpa. Sa nu uitam cat de “idiot” s-a “comportat” programul la inceput…

REVISAL contine informatii pretioase, probabil, dar inutile din cate se zvoneste.
Sarutmana, va multumesc mult pentru raspunsul pertinent! Sunt convins ca asa stau lucrurile: "efortul vostru mai mare, pentru al nostru mai mic".

Totusi, cu atatea fonduri europene, nu s-a gasit o solutie informatica pentru back-up (salvarile bazelor de date) ca sa nu fim noi chinuiti? Cred ca e mult mai eficient dpdv social sa se cumpere o solutie IT (iata o idee de dosar de finantare europeana, poate afla si Dl. Ministru Seitan!).
Nu este o anomalie acest lucru, decat daca este privit din punctul de vedere al angajatorului ... va dau un exemplu simplu, la un ITM exista peste 50000 de declaratii privind comisionul si transmite online care nu corespunde cu realitatea ... si atunci putem pune intrebarea tot ITM-ul este de vina pentru aceste situatii? ... de aceea solicita si depunerea declaratiilor transmise online la ITM pentru viza si pentru a fi validate ...

Singura problema este ca acestea nu trebuie depuse pana in data de 25 ale lunii urmatoare pentru luna care a fost transmisa declaratia, ci pot fi duse si dupa aceasta data.
Nu am sesizat niciun proces de validare; doar mi s-a stampilat copia ca dovada ca am depus si pe hartie declaratia ITM.
Verificarea ulterioara a declaratiei se poate face si pe baza celei depuse online, cea pe suport hartie fiind redundata. Eu am oricum numarul de inregistrare obtinut automat pentru cea depusa online.

Va multumesc oricum pentru raspunsuri! Eu tot mai sper ca cineva va lua masuri de diminuare a birocratiei si in acest domeniu. :)
Nu are cum sa se valideze declaratia depusa online daca nu exista si declaratia pe hartie cu numarul generat online ... intamplator, am vazut cum se procedeaza si cum nu sunt validate unele declaratii care nu corespund cu datele transmise ...

Alte discuții în legătură

Nelamurire revisal - primul angajat ToacaDaniel ToacaDaniel Buna ziua, O firma care nu a avut pana in prezent niciun salariat doreste sa angajeze o persoana. Legea spune ca trebuie transmis Revisal cel mult cu o zi ... (vezi toată discuția)
Certificat digital emateiu emateiu dupa obtinterea certificatului digital se pot trimite declaratiile lunare,online fara a mai sta la cozi infernale?:) (vezi toată discuția)
Declarația 112 oromeo oromeo Buna ziua! Am depus la ghiseu declarația 112, am confirmarea pentru depunere, dar nu am verificat pe site. Acum, după ce am achiziționat o ... (vezi toată discuția)