avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... impozit pe salariu compesator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

impozit pe salariu compesator

La data concedierii am primit un salariu compesator. Desi in decizie era specificat ca este vorba de un salariu brut, compania a achitat un salariu net motivatia fiind ca sunt obligatorii deducerile privind impozitul si taxele pentru asigurari sociale ca si la salariile din timpul in care am fost angajat. Este normal sa procedeze astfel ? Daca nu cui trebuie sa ma adresez pentru rezolvarea problemei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 11:47, 3 Februarie 2010
Buna ziua,
in cazul concedierilor individuale, salariile compensatorii se supun impozitului si deasemenea se retin si contributiile aferente.
Slariile compensatorii nu sunt venituri salariale , ci compensatii sociale.Prin urmare nu se plateste impozit.Faceti sesizare la angajator si ITM.
Mai exact, vor fi neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe salarii si implicit din punct de vederea al contributiilor obligatorii sumele reprezentand platile compensatorii:

- calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective;
- calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;
- calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut in rezerva sau al carui contract inceteaza ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, inclusiv ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestora la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau celor care nu indeplinesc conditiile de pensie si ajutoarele sau platile compensatorii primite de politisti aflati in situatii similare, al caror cuantum se determina in raport cu salariul de baza lunar net, acordate potrivit legislatiei in materie;

Pentru salariile compensatorii (suportate de angajator) se platesc urmatoarele taxe:
Angajat: CAS, CASS si impozit - nu se plateste somaj
Angajator: toate contributiile mai putin fondul pentru somaj si fondul de garantare al salariilor.

Codul fiscal considera ca venituri neimpozabile (nefiind de natura salariala) salariile compensatorii suportate de AJOFM ceea ce nu asta cazul aici.

@cico2cico:
angajatorul a procedat corect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu codrina.ama codrina.ama Buna seara ! Am fost disponibilizata cu 1 dec 2009, mi s-a calculat (la cerere) un salariu compensatoriu. Va rog sa-mi spuneti daca salariul compensatoriu ... (vezi toată discuția)
Impozitare ajutoare raduc1 raduc1 In anul 2011 am iesit la pensie ca urmare aincapacitatii de munca. Conform legii beneficiez de 20 salarii, ajutoare la iesirea la pensie pe caz de boala(am ... (vezi toată discuția)
Impozitarea voucherelor de vacanţă eduardvl eduardvl Bună ziua, Rog respectuos să mă informaţi dacă pentru voucherele de vacanţă, salariatul trebuie să platească impozit. Angajatorul spune că în ... (vezi toată discuția)