avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren extravilan arabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren extravilan arabil

Buna ziua.

Doresc sa vand un teren extravilan arabil in judetul Timis.
Cei de la primarie mi-au spus ca nu pot face acest lucru pentru ca terenul poate fii vandut doar unei persoane care se ocupa cu agricultura de 5 ani.
Notarul mi-a spus sa ma duc sa fac cerere de vanzare la primarie, au trecut cele 45+30 zile si am primit astazi dosarul pe care l-am depus cu actele, proces verbal de finalizare a procedurii, proces verbal de constatare a derularii procedului priving exercitarea dreptului de preemptiune.
Cei de la primarie au tot insistat ca nu se poate face acest lucru, iar notarul a spus ca se poate.
Care sunt pasi care trebuie sa ii urmez pentru vanzarea terenului? Acum urmeaza sa merg la notar sa vad ce trebuie facut in continuare, dar am zis sa ma interesez inainte.
Pot vinde terenul la liber, oricui prin contract Vanzare-Cumparare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurapart2023 , utilizator 14:47, 27 August 2024
Am inteles, multumesc pentru raspuns, dar am nevoie de la avizul de la MAPN, pentru ca terenul respectiv este la mai putin de 30 km de granita. Vineri ma duc la avocat sa vedem ce solutie gaseste.
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog daca ati gasit o solutie sa obtineti avizul MApN? Am vazut pe net ca emiterea avizelor MApN pentru terenurile pentru care nu a fost depusa nicio oferta de cumparare este momentan blocata, intrucat MApN solicita Aviz final de vanzare emis de primarie sau directia agricola, dar lg 17 nu prevede emiterea avizului in cazul acesta (cand niciun preemptor sau potential cumparator a depus oferta de acceptare). Multumesc
Gresiti , Primaria va emite un aviz de vanzare la liber in situatia in care , in termen de 45 zile lucratoare , nici un preemptor nu depune acceptare de oferta , si , dupa aceste zile , nici un potential cumparator nu accepta oferta in termen de inca 30 zile calendaristice . Avizul de la MAPN il solicita notarul , dar e necesar numai daca terenul este situat la mai putin de 30 km de granite sau de tarmul Marii Negre , sau la mai putin de 2400 m de un obiectiv special ( aici cred ca e vorba de unitati militare , ale SRI , etc. ) . Am fost in aceasta situatie de doua ori in acest an , in ian si iulie . Notarul la care am fost in ian ne-a cerut acel aviz si , punand o intrebare la Primarie ( Primarie mare , de capitala de judet ) , ni s-a spus ( neoficial ) : “ mergeti la alt notar “ . Ceea ce am si facut , si am incheiat tranzactia fara probleme . Primul notar ( care ne e un soi de ruda ) , ne-a contactat la vreo saptamana dupa ce ne-a trimis dupa acel aviz , ca - totusi - poate face contractul fara el , doar ca noi deja incheiasem contractul . Intrebati notarul la care vreti sa mergeti daca va cere acel document , eventual la alti 2 , 3 … Tot notarul va va cere un document care arata ca terenul nu este situat in zona cu potential arheologic ( tot Primaria ni l-a eliberat , cam in 10 zile ) . Succes .
Ultima modificare: Marți, 27 August 2024
CHKa, utilizator
multumesc

~ final discuție ~