avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces mostenire - testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces mostenire - testament olograf

Unchiul meu, verisor primar cu mama mea, a decedat anul trecut, fiind supravietuit doar de parintii sai divortati. Nu era casatorit si nici nu avea copii. In 2018, din cauza unor atacuri de panica in urma unei proceduri stomatologice ce a suferit niste complicatii, luand in considerare faptul ca „ar putea pati ceva”, iar mama lui era in alta tara la acel moment, mi-a cerut o copie dupa buletin, trimitandu-mi ulterior o poza cu un testament scris de mana in care el isi exprima ultima dorinta ca eu sa-l mostenesc. Nu am intrat in posesia documentului.

La momentul decesului, pentru ca tatal lui a ridicat pretentii la mostenire, matusa mea l-a informat ca exista un testament (singurul ei scop fiind ca domnul sa nu primeasca nimic). S-au intalnit la 6 luni de la momentul decesului doar ei la notar, insa nu s-au inteles. Notarul respectiv a sfatuit-o pe matusa mea ca eu si ea sa dam o declaratie precum acceptam succesiunea defunctului conform cu testamentul olograf. Initial matusa mea spera ca-i ofer o imputernicire ca sa se ocupe ea de toate formalitatile, avand in vedere ca locuim in orase la aproximativ 300 km distanta, insa am preferat sa ma prezint personal la notar peste cateva zile de la momentul discutiei notarului cu parintii defunctului. La acel moment, pe langa declaratiile mai sus mentionate, matusa mea a predat catre notar inclusiv testamentul, iar acesta ne-a comunicat ca urmatorul pas este doar in instanta, ca atunci cand se implineste 1 an nu avem ce sa cautam la notar.

Anul acesta, la pomana de 1 an, matusa mea a readus in discutie procesul, ca sa vedem ce facem, ca ar vrea sa inchirieze apartamentul si ca „poate” mi-ar da si mie ceva din chirie, insa toata discutia ei a fost foarte vaga, s-a invartit in jurul ideii ca ea are jumatate si oricum a pastrat inclusiv chitantele cu inmormantarea, iar daca chiar as vrea ceva, sa platim impreuna cheltuielile de judecata. Nu mi-am exprimat nicio pozitie, i-am zis doar sa vorbeasca si sa vada care sunt urmatorii pasi si ce presupun acestia. La 2 zile m-a sunat „cu o falca in cer si una-n pamant” ca ea a vorbit cu un avocat, ca a platit 500 de lei si ca i-a spus ca este un proces foarte lung de 3-4 ani, ca implica cheltuieli de cel putin 5000-6000 euro, inclusiv evaluator si expertiza olografica a testamentului, ca ea nu dispune de banii acestia pentru un sfert cat i-ar reveni ei de fapt si ca nu am decat sa deschid eu proces.

Pentru ca toate discutiile cu matusa mea au fost foarte vagi pana acum, mai mult in ideea de a nu primi tatal defunctului nimic si nu ca ar respecta decizia testamentului sau ca mi-ar oferi o sulta ceva ca la final sa ramana ea cu tot, precum si faptul ca notarul si avocatul sunt cunostinte ale matusii mele si cel mai probabil informatiile primite au fost doar de a o ajuta pe ea, imi puteti spune si mie, va rog, care sunt de fapt urmatorii pasi si ce ar presupune un astfel de proces? Avand in vedere ca am aproximativ 30 de ani, nici eu nu dispun de banii mentionati de matusa mea si nu-mi dau seama daca pe acest lucru se bazeaza, ca sa nu fac nimic.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:51, 25 Martie 2024


marianliviuh a scris:

Dacă nu aveti bani si pt a evita si situația de a vă certa cu familia, mai există și varianta vânzării drepturilor litigioase. Cumpărătorul acestor drepturi se va ocupa el de tot iar dumneavoastră va alegeți cu ceva chiar și în cazul care cumpărătorul vă pierde procesul.

Sunt curios si eu cine, si mai ales la ce pret ar lua cineva un astfel de drept litigios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament de mana. buna ziua. tatal meu a facut un testament ... Cristiantm Cristiantm Testament de mana. Buna ziua. Tatal meu a facut un testament de mana in care include semnatura lui si a unui martor fara a il legaliza la notar. Cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
La dezbaterea succesiunii dupa un testament olograf cu mostenitori ... mirela4512 mirela4512 La dezbaterea succesiunii dupa un testament olograf cu mostenitori nerezervatari. Testamentul este facut in favoarea unuia dintre mostenitori. Unul dintre ... (vezi toată discuția)