avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca - nulitatea absoluta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca - nulitatea absoluta

1) Daca pierd la tribunal litigiul de munca atunci in recurs la curtea de apel pot invoca si alte exceptii de procedura anume "nulitatea absoluta" prevazuta de art. 76 codul muncii?

2) In dreptul civil se admite a se invoca exceptii de fond ?

(SECTIUNEA 7 - Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale
Art. 76. [efectele concedierii nelegale]
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
ContSters83715, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 8 Februarie 2010
Excptiile de ordine publica pot fi invocate, in principiu, in orice faza procesuala. Insa art.162 C.pr. civ., arata in mod explicit ca "exceptiile de procedura de ordine publica pot fi ridicate inaintea instantei de recurs numai cand nu este nevoie de o verificare a imprejurarilor de fapt in afara dosarului ".
Considerind ca exceptia invocata poate fi una de ordine publica (desi apararea va invoca, probabil, contrariul, dar eu consider ca este de ordine publica), ramane de constatat, de catre instanta si daca indeplineste conditia subliniata mai sus.
La prima vedere, daca in obiectul dosarului nu a existat si nulitatea (anularea) unei decizii de concediere, atunci sansele ca instanta sa o accepte, sunt destul de reduse. Aceasta este parerea mea.
art 76 spune:
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de codul muncii este lovita de nulitate absoluta.
poate ca se pot invoca si alte exceptii de nulitate absoluta a unei decizii de concediere...
sincer, cred ca faceti confuzie intre exceptii absolute, de ordine publica si nulitati absolute!Au regimuri juridice diferite, daca e sa ma exprim ca jurist, ...nu aveti cum sa ridicati
exceptii de procedura anume "nulitatea absoluta" prevazuta de art. 76 codul muncii
.. e un nonsens juridic

cred ca ar fi mai bine sa intrebati direct fara calificari juridice...alfel nu prea se intelege ce vreti
poate utilizatorul ar fii vrut sa se refere la faptul ca la tribunal s-a invocat exceptia prev. spre ex. de art. 74 lit a)... dupa respingerea contestatiei constata ca ar fii putut invoca si nulitatea prev de art. 74b) pe care o va sustine la curtea de apel in recurs !
presupun #-o
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
ctynn, utilizator
Ca sa invocati nultatea absoluta a deciziei de concediere , ar trebui sa stiti care sunt motivele de nulitate absoluta a unei astfel de decizii. Nulitatea concedierii poate fi determinată de nerespectarea unor condiţii de fond, a unor condiţii de procedură sau a unor condiţii de formă.

Exemple de motive care conduc la nulitatea absoluta : neefectuarea cercetării prealabile, necompetenţa organului emitent al deciziei, invocarea, ca temei al concedierii, a altui motiv decât cel prevăzut de lege, inexistenţa reorganizării etc.

Alte discuții în legătură

Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Concediere desfiintare firma silvia99 silvia99 va rog frumos, desfiintam un pct de lucru din motive financiare. pentru ca angajatii sa beneficieze de indemnizatie de somaj, in baza catrui articol din CM ... (vezi toată discuția)