avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere din vina angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere din vina angajatorului

Buna ziua!
Asi dori sa stiu daca este corect sa ti se spuna ca daca nu pleci de la firma la care esti angajat atunci ti se desface CIM pe motiv ca s-a desfiintat postul.Mentionez ca nu am fost anuntata ca postul este sau va fi desfiintat si nici de vreun preaviz nu a fost vorba.Am cautat in codul muncii sa vad daca angajatorul are obligatia anuntarii desfiintarii postului si nu am gasit nimic.Nici in CCM nu este prevazut nimic.Ce drepturi am ca angajat in acest caz.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 13 Iunie 2008
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă (art.65 C.mun.).


Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului; .....

Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Gasesc necesar a va semnala inca un aspect legat de problema dv.
SECTIUNEA 7 - din Codul Muncii
``Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale
Art. 76. - Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.``
In conditiile in care societatea face demersuri concrete in sensul concedierii dv. va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat deoarece in litigiile de dreptul muncii sarcina probei revine angajatorului ( art. 287 C. Muncii ) iar sansele ca procedura legala sa nu fie indeplinita precum si sansele ca societatea sa nu isi poata dovedi conditiile cerute imperativ de lege pentru a se putea dispune concedierea dv . sunt foarte mari . In aceste conditii aveti sanse considerabile ca in urma unui proces sa obtineti reangajarea pe motiv de nulitate absoluta a deciziei de concediere .

Angajatorul poate dispune concedierea unui salariat pentru motive care nu tin de persoana acestuia ca urmare a desfiintarii locului de munca ocupat de catre salariat. Desfiintarea postului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa.
Angajatorul este obligat sa va propuna un alt loc de munca disponibil in cadrul societatii. In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca in vederea redistribuirii dvs. De asemenea, angajatorul este obligat sa va plateasca o compensatie de cel putin un salariu, in afara drepturilor cuvenite la zi (art. 78 alin. (1) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010).

Acte necesare :
- decizia motivata a adunarii generale privind desfiintarea postului respectiv;
- instiitarea catre dvs privind desfiintarea postului si acordarea sau nu a unui alt loc de munca;
- adresa catre AJOFM;
- decizia de concediere.

Decizia poate fi contestata in instanta.
Va multumesc f. mult.Revin pe acelasi subiect cu intrebarea:Ce are prioritate ? CM?CCM sau Contractul de privatizare.Mentionez ca lucrez la una din fostele mari societati ale statului ce a fost privatizata in 2004.Statul mai detine doar 49% din actiuni.Deci majoritari sunt actualii proprietari.In acel contract de privatizare si-au luat un angajament de pastrare al angajatilor.
In privinta raporturilor juridice de munca au prioritate Codul muncii si CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie concediere din motive ce nu tin de persoana angajatului denisa88 denisa88 Buna seara, Am cateva intrebari si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai detaliat.O sa redactez intocmai foaia pe care am primit-o,fara a ... (vezi toată discuția)
Concediere angajat Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona In ce conditii poate fi concediat un salariat care a fost angajat pe fonduri europene? Firma a contractat fonduri europene si a fost obligata sa angajeze un ... (vezi toată discuția)
Desfintare de post abuziv cornel_6 cornel_6 Inspector de securitatea si sanatatea in munca poate sa fie desfintat postul fara sa ii fie preluate sarcinile de alta functie. mentionez ca nu sunt alte ... (vezi toată discuția)