avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salutare. Am fost sa donez sânge iar angajatorul mi-a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salutare. Am fost sa donez sânge iar angajatorul mi-a spus ca ...

Salutare. Am fost sa donez sânge iar angajatorul mi-a spus ca trebuie sa recuperez ziua, chiar daca a fost zi libera plătita. Este legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 2 Aprilie 2024
Legea mentioneaza o zi libera .. daca v-a fost platita , atunci exista posibilitatea sa vi se ceara recuperarea ei.
Salut,ca să mă fac înțeles ( legea de astăzi in România nu o stiu),dar pot să-ți spun ca in anii 1989 în tara (pentru donare de sânge mie mi-a dat 2 zile plătite ( adică libere)plus o masa la restaurant unde vroiai ( așa era atunci,trebuie să știți și voi) în caz ca legea s-a schimbat trebuie sa vezi daca îți convine sa donezi ( eu zic ca da pentru sănătatea tu faci cum vrei),actual în Italia daca sânge Ai ziua liberă plătită .Daca ai nevoie poți să mă contactezi.O zi bună
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
Silvy93, utilizator
HOTĂRÂRE nr. 1.364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge
art. 11
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
Am inteles. Dar el o tine pe a lui ca luna asta trebuie sa am 168 ore lucrate si ca ies pe minus cu 8. Iar alea 8 trebuie sa le recuperez pentru ca am fost platit dar nu am fost la munca. Iar adeverinta aia de la donare pe care i-am dato zice ca este practic o scutire
La punctul b) scrie clar:
o zi liberă
Nu scrie o zi liberă plătită.
E o diferență mare între cele două.
Are dreptate angajatorului să o țină pe a lui pentru că așa scrie în lege.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
mitabiciclista, utilizator

Alte discuții în legătură

Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)
Zi libera pentru donatorii de sange anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui salariat care doreste sa doneze sange, ca sociatate trebuie sa-i acord zi libera si sa-l platesc ? in ... (vezi toată discuția)
Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)