avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine controleaza asociatia cu apartamentele in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine controleaza asociatia cu apartamentele in proprietatea statului?

Buna ziua! Am si eu o intrebare, chiar daca am vazut ca subiectul a mai fost discutat pe forum, insa nu din punctul de vedere care ma priveste.
In prezent lucrez la o institutie publica-respectiv spital-care are in administrare de la Consiliul Judetean doua blocuri de locuinte. Se pare ca exista numeroase plangeri in ceea ce priveste calculul cheltuielilor de intretinere. Plangerile sunt adresate atat noua, cat si CJ, insa CJ practica cea mai veche si cunoscuta m,etoda din lume cunoscuta si sub numele de "pasarea motanului" sau "spalare pe maini". Plangerea adresata CJ cu privire la asociatie ne-a fost trimisa noua, cu precizarea ca se asteapta raspuns in termenul legal . Aici apare problema!!!!
Legea 230/2007 se refera la asociatiile de proprietari...si in legea 114/1996 se face referire la acelasi tip de asociatie.In consecinta, ambele legi nu se aplica acestei asociatii...care este totusi inregistrata la judecatorie cu titlul de Asociatie de proprietari. Plecand de la pre4misa ca aceasta asociatie institulata"asociatie de proprietari( in ciuda faptului ca in acele blocuri locuiesc doar chiriasi, proprietarul fiind CJ, iar administratorul -instittuia publica la care lucrez), CINE ARE DREPTUL SA EFECTUEZE CONTROLUL. ASUPRA ACESTEI ASOCIATII? ( cu privire la modul de calcul al intretinere, registre contabile etc)SI IN BAZA A CE daca aceste doua legi nu se aplica si in cazul chiriasilor? Institutia la care lucrez trebuia sa faca parte din aceasta asociatie, tinand cont ca are imobilele respective in administrare? Va rog daca imi puteti indica un temei legal, sa stiu exact ce lege sa citesc....pt ca din legile mai sus mentionate nu reiese nimic cu privire la acest aspect... hartiile se plimba de la o institutie la alta....si in acest traseu interminabil al hartiilor, timpul trece si toata lumea
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:37, 4 Februarie 2010
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "este totusi inregistrata la judecatorie cu titlul de Asociatie de proprietari"!?:hm: Cine a inregistrat-o daca sunt numai chiriasi?
Cine intocmeste listele de plata?
Spitalul in ce sens administreaza aceste blocuri?
Controlul asupra corectitudinii listelor ar trebui efectuat de catre Presedinte, Comitetul Executiv si Cenzor/Comisia de cenzori.
daca inteleg bine, spitalu are 2blocuri in proprietate, lea trecut intr-o asociatie in fata legii, si dumneavoastra sunteti chiriasi in aceste blocuri...unde listele de plata sunt suspecte.

1.proprietaru de drept este spitalu, dumneavoastra neavand nici un drept in cadrul asociatiei.
2.daca sunteti chiriasi cu acte in regula, contract de chirie, legea va confera drept de vot in AG...dar si aici, spitalu poate sa acoleasca legea - va da afara, desface contractele de chirie si ajungi iar fara drept de vot/cuvant de spus.
3.trebuie sa fie un presedinte, administrator, membri de comitet...la care sa inregistrati cereri in care sa va arate documentatia in baza creia va emit listele de plata...sa fiti in cunostiinta de cauza.
4.daca plimba actele dintro parte in alta, inseamna ca aceste liste nu vor sa fie lamurite, si deci in ele exista unele cheltuieli care de fapt sunt ale spitalului si deconteza o parte din ele prin dumneavoastra, chiriasii.
5.nsite avocati sau juristi ar fi mai de ajutor, sa va indrume in demersul dumneavoastra.
6.viata de chirias e NASOALA. tot felu de complicatii din partea proprietarului daca acesta cauta venituri usoare pe spatele altora.
@cavallis
Ori nu ati fost atent ori ati inteles gresit expunerea!
alinab.galati a scris:
In prezent lucrez la o institutie publica-respectiv spital-care are in administrare de la Consiliul Judetean doua blocuri de locuinte.


Oricum ne trebuie mai multe detalii si lamuriri pentru a putea emite o opinie. :rolleyes:
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
alinab.galati a scris:

CINE ARE DREPTUL SA EFECTUEZE CONTROLUL. ASUPRA ACESTEI ASOCIATII? ( cu privire la modul de calcul al intretinere, registre contabile etc)SI IN BAZA A CE daca aceste doua legi nu se aplica si in cazul chiriasilor? Institutia la care lucrez trebuia sa faca parte din aceasta asociatie, tinand cont ca are imobilele respective in administrare? Va rog daca imi puteti indica un temei legal, sa stiu exact ce lege sa citesc....

Dumneavoastra, ca proprietar aveti dreptul sa efectuatiu controlul asociatie respective.
Acest control se face in baza dreptului dv de proprietate.
Va ghidati dupa legea 230/2007, pentru ca suneti ca-i asociatie de proprietari.
Dar spuneti-ne daca exista acolo o organizare, un comitet, un administrator, etc.
Dv ne spuneti " Se pare ca exista numeroase plangeri in ceea ce priveste calculul cheltuielilor de intretinere", dar aceste plangeri la cine se refera ? Cine incaseaza banii, cine face listele de plata?
Mai reveniti cu amanunte.
Proprietarul acestor blocuri este Consiliul Judetean.Atata cladirea in care functioneaza spitalul cat si cele doua blocuri de locuinte din curtea spitalului apartin Consiliului Judetean...Cele doua blocuri au fost luate in administrare cu foarte multi ani in urma, in baza unui protocil de administrare incheiat intre CJ si conducerea spitalului, un protocol extrem de vag formulat. PAna in prezent spitalul s-a ocupat doar de incheierea contractelor de inchiriere cu chiriasii si de incasarea chiriei aferente cotractelor,fara a se implica in vreun fel in celelalte aspecte. Recent, chiriasii au inceput sa se planga ca platesc sume uriase la intretinere, ca sumele nu sunt calculate corect, etc si ne cer sa efectuam un control asupra legalitatii operatiunilor efectuate de acea asociatie de proprietari.
Stim ca este asociatie de proprietari deoarece am vazut acest lucru pe stampilele aplicate si , in urma verificarilor efectuate pe internet, poratlul instantelor de judecata etc, am aflat ca aceasta asociatie este pomenikta peste tot ca "asociatie de proprietari". Nu am putut vedea nici un document legal , deoarece doamna care se ocupa de calculul sumelor de platit la intretinere refuza sa ni le puna la dispozitie in urma numeroaselor cereri inaintate...refuzul este justificat pueril: nu avem documentele momentan, pt ca sunt date la nu stiu ce control, etc....aceasta situatie dureaza de foarte mult timp.
Recent, spitalul s-a adresat comisiei speciale de la primarie in vederea efectuarii unui control...s-a primit si raspuns: nu este de competenta lor , sa ne adresam CJ-ului.
Ne-am adresat si CJ-ului...atat noi cat si chiriasii , prin petitiile lor. Toate petitiile lor au fost redirectionate catre spital, cu solicitarea de a cerceta situatia, de a efectua controlul si de a raspunde in termenul legal.
Din ce am citit in legile 230 si 114.....aveau sau nu dreptul chiriasii sa se constituie in Asociatie de PROPRIETARI??????? Daca nu aveau dreptul...[si plecand de la preimisa ca aceasta asociatie exista totusi, si a primit investirea de la judecatorie, pt ca altfel nu vad de ce ar fi mentionata peste tot, inclusiv in numeroasele dosare aflate pe rol la judecatorie ( sunt dati in judecata de prestatorii de servicii pentru neachitarea datoriilor) , cu aceasta denumire}], cum a fost posibila inregistrarea acestei asociatii?
A fost trimisa recent o noua adresa asociatiei prin care li se solicita sa ni se puna la dispozitie statul si toate documentele pe care le au , pt a -si justifica activitatea....li s-a acordat un termen....in cazul foarte probabil in care refuza din noi sa ne puna la dispozitie aceste documente in termenul mentionat...care este urmatorul pas? Cum putem actiona noi-spitalul-in aceasta problema? Avem sau nu dreptul si obligatia de a efectua controlul asupra acestei asociatii? Este sarcina chiriasilor sa se adreseze justitiei? Se aplica 230 si este sarcina comisiei de cenzori sa efectueze controlul? Noi trebuie sa facem parte din vreo comisie de control? Care este baza legislativa?

Alte discuții în legătură

Lamuriri pt intrebarea anterioara alinab.galati alinab.galati Proprietarul acestor blocuri este Consiliul Judetean.Atata cladirea in care functioneaza spitalul cat si cele doua blocuri de locuinte din curtea spitalului ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de locatari fasicelena fasicelena am preluat de curand , ca presedinte, de voie, de nevoie, Asociatia de Locatari a blocului in care locuiesc. Mi s-au predat toate documentele aferente( ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)