avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,
Domnilor si doamnelor avocati.
Sunt casatorita de 45 de ani si am primit zestre de la parinti 1ha pamant pe care l-am muncit si pana in C.A.P. si dupa revolutie. Acum am aflat ca nu's stapana pe el pentru ca tatal meu a lasat testament fratelui meu mai mic in anul 1991 cand nu era mostenirea (erau cei 11.000m) i-a lasa totul(mobile si imobile).
Vreau sa stiu daca el este stapan si pe pamantul pe care eu il muncesc de atatia ani pentru ca nu am fost chemata la nici o succesiune si nu stiu ce s-a intamplat atunci, acolo.
Pot sa-mi dau in judecata fratele si am vre-o sansa sa-mi fac titlu pe teren ?
Va multumesc pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: florixyz , utilizator 17:41, 3 Februarie 2010
Stimata Doamna,

Dumneavoastra ca si fratele dumneavoastra sunteti in lumina legii mostenitori rezervatari. Astfel, chiar daca tatal dumneavoastra a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile fratelui dumneavoastra, acest legat universal nu poate incalca rezerva succesorala la care dumneavoastra in calitate de fiica aveti dreptul.
Astfel, dumneavoastra si fratele dumneavoastra prin lege aveti dreptul la 2/3 din bunuri, respectiv 1/3 dumneavoastra, 1/3 fratele, indiferent de liberalitatile (testament sau donatii facute de tatal dumneavoastra).
Dumneavoastra puteti solicita reductiunea liberalitatii facute de tatal dumneavoastra in favoarea fratelui pana la limita de 1/3 din bunurile succesorale care reprezinta rezerva dumneavoastra.

Acest lucru fie il cereti in fata notarului la momentul deschiderii succesiuni prin buna invoiala si cu fratele dumneavoastra, situatie in care notarul procedeaza la reducerea liberalitatilor facute prin testament pana la limita rezervei cuvenite dumneavoastra; fie daca nu va intelegeti cu fratele, pe cale judecatoreasca, urmand sa dovediti ca prin testament tatal dumneavoastra dispus si de rezerva la care aveati dumneavoastra dreptul.

In ambele cazuri dumneavoastra trebuie sa fiti mostenitor acceptant al mostenirii si sa nu fiti nedemna
mostenitorii rezervatari au posibilitatea sa ceara reductiunea liberalitatilor in termen de 3 ani de la decesul defucntului care a facut acea liberalitate.
astfel, in functie de anul decesului tatalui dvs. va putem spune daca mai sunteti sau nu intermenul legal pt. a invoca reductiunea liberalitatii excesive. ;)
Tatal meu in 1991 a lasat testament si la 3 luni a decedat .
Cand s-au dat mostenirile am mers si mi-am luat terenul fara nici-o problema exact acolo unde mi lau dat parinti pana in C.A.P . Daca fratele meu a decedat si el acum cumnata care nu are nici un copil s-a declarat unica mostenitoare si pe casa si pe toate terenurile agricole .
Mentionez ca in 1991 batranul nu avea in posesie acest teren .
Multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral moxinel moxinel Domnilor avocati si doamnelor avocate Mi s-a dat de catre parinti un hectar de pamant zestre. In acelasi an s-a facut C.A.P. si pamantul m-i s-a luat fara sa ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut? m.ben m.ben Domnilor avocati,numele meu este Ileana si am urmatoarea problema; parintii mei au avut 3 copii (eu si 2 baieti)dupa ce mama a decedat la succesiune eu si un ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)