avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie: sotul introduce actiune de divort, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie: sotul introduce actiune de divort, incercandu-se un ...

Situatie: sotul introduce actiune de divort, incercandu-se un divort prin culpa comuna ( asa suna chemarea in judecata trimisa de el). Au impreuna un copil minor cu varsta sub 1 an. In timp ce sotia parata asteapta documentul prin posta pt a putea face intampinare etc, ea ii permite sotului sa isi viziteze copilul oricand doreste. Sotul isi vede copilul cand are el chef, dar ii si trimite sotiei o suma de bani ( hotarata numai de el), fara ca aceasta sa o solicite, motivand ca este pensia de intretinere. Sotia o refuza, returand banii nesolicitati, spunand ca e mai bine sa se astepte decizia judecatorilor. Ce parere aveti? Dpdv legal, initiativa asta a sotului de a da banii asa, “din marinimie” , il face pe el sa para un tata model, impresioneaza el judecatorul? In alta ordine de idei, pensia de intretinere stabilita legal prin hotarare jud., o achita sotul din mana sau i se retine procentul respectiv din venit lunar, dupa o informare in prealabil, a angajatorului sau? Sau angajatorul nu e implicat decat in caz de neplata benevola?
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 20:55, 11 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu permite legea sa i se retina fortat din salariu banii destinati pensiei de intretinere.

Nu este treaba angajatorului.

Trebuie sa-i plateasca benevol, exact cum corect si legal procedeaza in prezent.
Asa se procedeaza legal, cum ii plateste el acum pensia de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2024
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu. Faptul ca-i permiteti copilului sa aiba un program cu tatal sau ori de cate ori este posibil e foarte bine. Este in primul rand un lucru bun pentru copil, nu atat un premiu pentru tata, chiar daca d-voastra il vedeti asa. Trebuie sa aveti in vedere ca indiferent cat se detesta unul pe celalalt doi oameni care divorteaza copilul lor ii iubeste pe amandoi. E un comportament care va ofera un avantaj in instanta daca se va discuta despre domiciliul minorului dupa divort.
Doi. Ambii parinti sunt OBLIGAT sa contribuie la intretinerea copiilor lor iar intretinerea se face in natura, hrana, haine, etc. Daca copilul locuieste aproape tot timpul doar la unul dintre parinti, parintele nerezident va inlocui o parte din intretinerea in natura cu o suma de bani (e normal sa-i cumpere haine, jucarii, carti, etc si si acestea sunt parte din intretinere) asupra careia parintii trebuie sa se inteleaga stabilind in comun ce suma e necesara lunar pentru intretinerea copilului lor si cat si cum contribuie fiecare. Asadar, suma de bani platita de tata este a copilului, nu a mamei iar mama nu are dreptul sa o refuze pentru ca nu sunt banii ei ci sunt banii datorati de tata copilului sau. Mama ii poate depune eventual intr-un cont, daca nu-i foloseste. Refuzul d-voastra, daca poate fi dovedit in instanta, va ridica serioase semne de intrebare privitor la comportament.
Trei. Daca oricare dintre parinti nu isi achita datoria de intretinere la care a fost obligat prin sentinta celalalt parinte sau copilul, daca are peste 14 ani, cu sprijinul parintelui va putea cere executarea silita printr-o cerere facuta unui executor judecatoresc. Acesta ii va poprii contul de salarii si conturile bancare sau va trece la alte forme de executare pana la recuperarea sumelor datorate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
El nu "da bine" ca plătește bani cu titlu de pensie , ci pare parinte normal care își intretine copilul asa cum e firesc, în schimb, nu da bine deloc ca dvs sa refuzați sumele de bani. Nu înțeleg de ce o faceți si ce vreti sa dovediti .
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneți-i acestei mămici (uitându-vă în oglindă! - că nouă nu ne e greu să-i dibuim pe aceia care vorbesc despre ei înșiși la persoana a III-a) că banii aceia, trimiși de tatăl copilului, sunt banii copilului.

Dacă vreți să azvârliți ceva pe fereastră, încercați cu o parte din salariul/venitul dvs.
Altfel, aveți grijă că tot ce faceți poate fi folosit împotriva dvs.
De ce credeți că ar fi "mai bine să aștepte decizia judecătorilor"? Copilul dvs. nu mănâncă până atunci?

Nu s-a stabilit nimic in instanta, deoarece procedura de divort inca nu a inceput, doar a fost depusa o chemare in judecata, pe care eu inca nu am primit-o. Eu astept chemarea in judecata. Nu s-a stabilit nici un procent sau o suma ca pensie, nu avem nici un document. Eu astept hotararea judecatoreasca si am rugat sotul sa trimita apoi banii, suma stabilita clar, intr-un cont al copilului, nu sa stam sa ne socotim cat a dat acum 3 luni, 10 luni etc, inainte de a ne infatisa la tribunal. E gresit??

gi-jane2 a scris:

El nu "da bine" ca plătește bani cu titlu de pensie , ci pare parinte normal care își intretine copilul asa cum e firesc, în schimb, nu da bine deloc ca dvs sa refuzați sumele de bani. Nu înțeleg de ce o faceți si ce vreti sa dovediti .

Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2024
Monamonicam, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara - apel adina_n adina_n Buna ziua, In octombrie 2015 am deschis un proces pentru stabilirea pensiei alimentare. Situatia a fost urmatoarea: copilul nascut in urma unei relatii ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere: care e cota corectă când părintele nerezident mai are un copil din căsătoria actuală? Dalinacristina Dalinacristina Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu o speță. Tatăl are 2 copii, unul din prima căsătorie, major, la facultate, 20 ani, si o minora din a doua căsătorie. ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)