avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu inteleg ceva ...

Renuntarea sau neacceptarea mostenirii

Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul de un an prevazut de Noul Cod Civil, se va trece la urmatoarea clasa succesorala de mostenitori. Din cate am inteles, daca aceeasi mostenitori dau declaratie de neacceptarea mostenirii, dupa trecerea unui an de la deces, efectul neacceptarii este acelasi, urmatoarea clasa de succesori va avea chemare la mostenire.
Atunci, de ce legiuitorul a mai prevazut acest termen de un an, daca efectele renuntarii si neacceptarii succesiunii sunt aceleasi ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
MC-V, utilizator
Cel mai recent răspuns: MC-V , utilizator 02:26, 14 Aprilie 2024
Multumesc!
Nu, nici fiul defunctului, nici fratele acestuia nu au dat declaratie de acceptare. Fiul efectiv nu are nici o pretentie, intrucat nu vrea sa se incarce cu o parte dintr-un bun imobil care atrage raspundere ( intabulare, impozite, intretinere, etc ). Efectiv considera ca nu merita. Si, da are o relatie buna cu mama vitrega si ar vrea sa o ajute. Insa ambilor le e teama ca daca el da o declaratie de neacceptare, va fi convocat la succesiune urmatorul cu vocatie succesorala, respectiv, fratele. Acesta, in mod sigur nu ar renunta la partea lui.
Ma gandisem ca daca prin simpla declaratie de neacceptare mostenitorul direct ( fiul sotului decedat) ea ar putea sa ramana cu toata mostenirea. Asa mi se pare logic : prin declaratia de neacceptare, fiul ramane in continuare cu calitatea de mostenitor, doar ca nu vrea sa isi sporeasca patrimoniul sau cu o parte din masa succesorala a defunctului tata. Intr-o atare situatie, mi s-ar parea normal sa nu mai aiba nimeni chemare la succesiune, caci mostenitorul privilegiat nu si-a pierdut calitatea, ci doar a refuzat sa ia partea care i s-ar fi cuvenit. Si ar fi si o varianta mult mai ieftina decat aceea de a dezbate succesiunea si apoi fiul sa-i cedeze mamei vitrege partea lui., fapt ce ar presupune taxe notariale, apoi intabularea, impozitul pe imobil, dupa care ar urma sa-i doneze ei, deci alte taxe.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2024
MC-V, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele neacceptarii succesiunii intreb, pentru o ruda: sotia ... MC-V MC-V Efectele neacceptarii succesiunii Intreb, pentru o ruda: Sotia supravietuitoare, care a acceptat succesiunea in termenul de un an de la deces, vrea sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)