avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am depus dosarul pentru pensie de urmas pentru o ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am depus dosarul pentru pensie de urmas pentru o persoana cu ...

Am depus dosarul pentru pensie de urmas pentru o persoana cu handicap a carui sunt tutore legal, prin decizie judecatoreasca definitiva. Am fost sunat astazi de o doamna de la casa de pensii sector 3 care m-a informat ca certificatul de incadrare in grad de handicap permanent, eliberat consiliul local, comisia de evaluare persoane adulte cu handicap nu este bun pentru pensia de urmas ( asa ar fi decretat sefa dumneai) si ca trebuie sa aduc alt fel de certificat de incadrare in grad de handicap, se pare de la policlinica. este corect ce mi s-a cerut si daca da, exista mai multe feluri de certificate de incadrare in grad de handicap si care ar fi potrivit pentru aceasta situatie. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 08:30, 17 Aprilie 2024
Nu poate primi pensie de urmaș doar pe baza certificatului de handicap.
Poate că s-ar putea doar prin decizie judecatorească, dar nu vreau să vă duc în eroare.

Pentru încadrarea în grad de handicap, primește drepturile stabilite de lege, de la instituția DGASPC, prin fonduri de la Consiliul Județan.

Pentru pensie de urmaș care suplinește pensia de invaliditate, trebuie să treacă pe la COMISIA de expertiză care evaluează capacitatea de muncă. Această COMISIE de încadrare în grad de INVALIDITATE, aparține de Casa locală de pensii, și are cabinetul în Policlinica din municipiul/orașul care aparține de domiciliu.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
Dapix, utilizator
Am un certificat de incadrare intr-o categorie de persoane handicapate care necesita protectie sociala eliberat de cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca. Concluzia certificatului este: capacitatea de munca pierduta in cea mai mare parte (handicap accentuat) si este incadrat in gradul 2 de handicap. valabilitatea este permanenta si este din anul 2000.
Îmi pare rău că nu pot să vă ajut cu informațiii, deoarece confundați cele DOUĂ comisii de expertiză.
Casa de Pensii are COMISIA proprie de expertiză pentru evaluarea capacității de muncă.

DGASPC care aparține de Consiliul Județean, evaluează doar GRADUL de HANDICAP, nu și capacitatea de muncă.

Comisia de expertiză din cadrul Casei de pensii, NU emite certificate de handicap, ci DECIZII medicale de încadrare în grad de INVALIDITATE.
Deci, nu mai confundați INVALIDITATEA cu HANDICAPUL.

La Casa de pensii nu există în nomenclator grade de handicap pe denumirile: grav, accentuat, mediu și ușor, ci doar gradele de invaliditate: 1, 2 și 3.

Casa de pensii plătește doar pensie de INVALIDITATE, pentru că NU există pensie de handicap.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
Dapix, utilizator
si eu am spus in raspunsul meu ca am acest document, l-am gasit in hartiile lasate de paruntele decedat. nu este emis de consiliul judetean ci de cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca care precizeaza ca are grad de invaliditate 2 si este permanent. din ce spuneti Dvs nu este valabil pentru pensia de urmas cel eliberat de consiliul judetean, dar nici cel eliberat de CMDTA Bucuresti nu este valabil?? trebuie neaparat sa il tarasc la comisia casei de pensii?
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
mihaistoica202, utilizator
Institutul National de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacității de Muncă, de unde provine acest certificat permanent este in subordinea casei de pensii. Daca se cere altceva decat asta, eu nu stiu ce sa mai fac

Alte discuții în legătură

Buna seara, sunt persoana cu handicap accentuat,am varsta de ... Campean ilie Campean ilie Buna seara, sunt persoana cu handicap accentuat,am varsta de 51 ani si vechime in munca 30 ani.Intrebarea mea este daca ma pot pensiona pe caz de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am și eu o întrebare. dacă sunt în șomaj și ... Petcu Marian Petcu Marian Bună ziua. Am și eu o întrebare. Dacă sunt în șomaj și am fost la comisia de evaluare medicala de unde am primit o decizie cu încadrarea în grad 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru un copil cu handicap din nastere tina_gemeni tina_gemeni Buna ziua Am un baiat cu handicap gr.II, handicap dobindit din nastere. A fost operat la 6 saptamini de un rinichi polichistic, tumora inghinala (am lucrat in ... (vezi toată discuția)