avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, doresc să știu daca o decizie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, doresc să știu daca o decizie judecătorească definitivă ...

Bună ziua,doresc să știu daca o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă, dată în urma încheierii unei judecăți pe un teren intravilan, poate fi contestată?
Cel mai recent răspuns: S.C PGH Enterprise Telecom S.R.L , Consultant de business 21:21, 18 Aprilie 2024
Puteti utiliza cai extraordinare de atac .

Contestaţia în anulare | Codul de Procedură Civilă

(1) Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata.

(2) Hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când:

1. hotărârea dată în recurs a fost pronunţată de o instanţă necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei şi, deşi se invocase excepţia corespunzătoare, instanţa de recurs a omis să se pronunţe asupra acesteia;

2. dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale;

3. instanţa de recurs, respingând recursul sau admiţându-l în parte, a omis să cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent în termen;

4. instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unuia dintre recursurile declarate în cauză.

(3) Dispoziţiile alin. (2) pct. 1, 2 şi 4 se aplică în mod corespunzător hotărârilor instanţelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.

Condiţii de admisibilitate

Art. 504. - Puneri în aplicare (1)
(1) Contestaţia în anulare este inadmisibilă dacă motivul prevăzut la art. 503 alin. (1) putea fi invocat pe calea apelului sau a recursului.

(2) Cu toate acestea, contestaţia poate fi primită în cazul în care motivul a fost invocat prin cererea de recurs, dar instanţa l-a respins pentru că avea nevoie de verificări de fapt incompatibile cu recursul sau dacă recursul, fără vina părţii, a fost respins fără a fi cercetat în fond.

(3) O hotărâre împotriva căreia s-a exercitat contestaţia în anulare nu mai poate fi atacată de aceeaşi parte cu o nouă contestaţie în anulare, chiar dacă se invocă alte motive.

Instanţa competentă

Art. 505. -
(1) Contestaţia în anulare se introduce la instanţa a cărei hotărâre se atacă.

(2) În cazul în care se invocă motive care atrag competenţe diferite, nu operează prorogarea competenţei.

Termen de exercitare

Art. 506. -
(1) Contestaţia în anulare poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas definitivă.

(2) Contestaţia se motivează în termenul de 15 zile prevăzut la alin. (1), sub sancţiunea nulităţii acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare respingere marcel.damaschin marcel.damaschin Contestatia in anulare si revizuirea pe ce temei se poate cere respingerea? Si care este formularea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contestația în anulare divort noriszah noriszah Care sunt cazurile de acceptare a contestatiei in anulare in procesul de divort? (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa apel menoin menoin in cazul unei contestatii la decizia de concediere, care este calea de atac dupa judecarea apelului. se poate face recurs? (vezi toată discuția)