avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... interogatoriul persoanelor juridice -
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

interogatoriul persoanelor juridice -


despre răspunsul la interogatoriul persoanelor juridice - în materie civilă
-----------------------------------------------------------------------------
Am depus interogatoriul formulat, pe hârtie - pe fața foii, spatele rămânând alb - cu întrebările spațiate și însoțite fiecare de un spațiu de răspuns, pentru ca pârâta - o bancă, să aibă suficient loc, după fiecare întrebare, pentru a răspunde chiar amplu: adică 5-7 linii.
Mai mult, după interogatoriu, dar odată cu acesta, am depus un număr de anexe, la care am făcut referire în unele dintre întrebările formulate.
Am semnat - ca reclamant, la fiecare întrebare scrisă.
---------
Răspunsul pârâtei a fost pe un alt grup de file, decât cel pe care îl depusesem eu, cu titlul de interogatoriu cu anexe.
Două răspunsuri ale pârâtei au fost ample - de 5 și de 6 rânduri, restul de 13 răspunsuri au fost monosilabice.
-------------------------------------
Întrebări pentru comunitate:
1) este legal ca persoana juridică să ignore setul de file, - scrise numai față, să aleagă selectiv, din corpul întrebărilor puse de mine, numai anumite părți, la care să răspundă monosilabic?
2) se poate înscrie în fals, răspunsul la interogatoriu - formulat de persoana juridică, cu constatarea nulității absolute, a acestuia, care, nu a respectat unitatea de formă, obținând un format total diferit, față de interogatoriul propus de mine, semnat de mine și cu anexe ignorate ?

Vă mulțumesc anticipat, pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: ioancar , utilizator 21:19, 25 Aprilie 2024
Liliana Gradinaru a scris:
Refuzul si lipsa de la interogatoriu nu se poate cumva confunda cu raspunsurile pe alta foaie.
Sunt de acord ca poate ar trebui o mai mare rigurozitate, insa nu sunt de acord ca azi, in contextul actual al dreptului nostru si al Codului de proceduria civila este posibila interpretarea ca raspunsurile date pe o alta fila poate fi interpretat ca un refuz de a raspunde la interogatoriu. Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile, sa fim seriosi.


M-ati facut sa zambesc cu acest raspuns, dna. avocat
Nu a spus nimeni asa ceva, de unde ati dedus dvs. acest lucru? Sunt de acord intr-o singura privinta cu dvs., in ceea ce priveste, rigurozitatea
Cititi cu ATENTIE postarea lui ioancar, in care acesta afirma ca, persoana juridica, prin reprezentant a raspuns selectiv doar la anumite intrebari.
citat:
”1) este legal ca persoana juridică să ignore setul de file, - scrise numai față, să aleagă selectiv, din corpul întrebărilor puse de mine, numai anumite părți, la care să răspundă monosilabic?”

Raspunsul dat de mine se refera la prevederile art 358 Cod procedura civila, care precizeaza clar ca, REFUZUL partii careia i se ia interogatoriu de a raspunde la intrebari sau la o parte din acestea. poate fi considerat de instanta de judecata ca o marturisire deplina ori numai ca un inceput de dovada in folosul partii care a propus interogatoriul.
De altfel, in ceea ce priveste forma pe care trebuie sa o imbrace raspunsul la interogatoriu. am scris in prima parte a raspunsului meu. ca trebuie sa se RASPUNDA, pe cat posibil, pe aceeasi pagina.
Daca raspunsul meu nu vi se pare corect, va scriu un alt raspuns dat tot pe avocanet.

”Nu exista o forma tip a interogatoriului. Formulati intrebarile cat mai clar si la obiect, pe care le numerotati. Pentru a putea raspunde in scris, cel interogat, lasati un spatiu dupa fiecare intrebare. La sfarsit, interogatoriul va fi semnat si stampilat de catre reprezentantul societatii.” Consilier juridic www.avocatnet.ro/forum/discu...

Acum....referitor la forma raspunsului la interogatoriu, indiferent daca este vorba de persoana fizica, unde Codul de procedura civila mentioneaza clar ca. răspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările. (acesta este, pentru exactitate, trermenul folosit de cod de procedera civila, sau daca, vorbim de raspusul persoanei juridice (dat prin reprezentant), unde nu se mai precizeaza din nou cum va fi trecut raspunsul.

nu exista nicio sanctiune pentru nerespectarea acestei forme, dar se prefera aceasta forma, pe cat posibil.
Daca de exemplu, o parte, persoana fizica, nu are avocat si nu stie sa formuleze interogatoriul sub aceasta forma, interogatoriul nu va fi anulat de catre instanta, potrivit principiului, daca ne doare o mana, de esx., nu o taiem, ci o vindecam.
Dvs. faceti un ghiveci, ma scuzati, dar asa ati raspus, in care amestecati de-a valma informatii .

Vorbiti de parte, dar nu faceti distinctia intre parte - persoana juridica sau persoana fizica, de reprezentantul ei. Persoana juridical nu raspunde decat prin reprezentant, dar partea – persoana fizica, raspunde personal dar poate raspunde, doar in cazul in care este lipsita de capacitate de exerciţiu sau are capacitatea de exerciţiu restransa si prin reprezentanta. Dati definitia din dex a cuvantului - a consemna, dar este clar pentru toata lumea cine consemneaza si nu a spus nimeni ca reprezentantul persoanei juridice consemneaza ceva, intrucat art. 355 ali.1 Cod procedura civila. referitor la persoan juridica, folosesrte clar cuvantul ” a raspunde”, deci nu vad, de unde confuzia aratata de dvs.. etc ,


.
Mai mult, cand instanta aplica 358 o face daca ea considera ca trebuie aplicat, adica aceasta sanctiune nu este obligatorie (instanta poate, nu e obligata). Nu vad motiv ca o instanta sa aplice 358 pentru ca difera foile,
Nu as face vorbire despre asa ceva in sala de judecata, mai bine va axati pe alte interpretari care chiar sa va fie de ajutor. Dar fiecare este diferit.


Nimeni nu poate obliga o instanta sa aplice o anumita sanctiune , instanta hotaraste daca o face sau nu, dar pentru ca aceasta sa o aplice partea, personal sau prin avocat, trebuie sa faca vorbire despre ea.

Eu chiar am facut vorbire despre ”asa ceva” , in baza art... 358 Cod procedura civila, dna avocat, si ce sa vezi, instanta mi-a admis cererea si a considerat refuzul partii adverse de a raspunde la anumite intrebari ca fiind o recunoastere a celor intrebate.

Aici sunt de acord cu dvs. ” fiecare este diferit”, sau ”noi toti suntem diferiti”, desigur, acesta este o gluma.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2024
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Colega, multumesc de atentionare. Scuze daca te-am deranjat. Unde-s doi avocati sunt trei pareri, nu? :D

Nu am inteles decat ca partea (persoana juridica) a ignorat o parte a unora dintre intrebari. Intrebarile nu se formuleaza complex, mai ales cand ai raspunsuri scrise, ca risti fix asta. Filele la care face referire userul probabil sunt anexele. Sau probabil este cum ai spus tu.

Legea nu obliga instanta la aplicarea sanctiunii in 358. Instanta poate sanctiona sau nu, asa zice legea. Nu este o obligatie legala a instantei sa aplice sanctiunea nici daca instanta constata un refuz clar, asta voiam sa spun. Regret daca nu am fost clara. Sigur ca uneori poate sa fie aplicata la cerere.

Nu gasesc o confuzie, este clar ca partea (ori persoana fizica ori juridica) raspunde si doar instanta consemneaza.

Raspunsul meu nu se adresa tie, in calitate de colega, ci era adresat userului. Acestuia i-am recomandat sa procedeze in acel mod, nu imi permit sa recomand unui coleg cum sa isi aleaga argumentele, nu e asta rolul meu. Poate ar trebui sa folosesc citate ca sa fie clar cui raspund, poate de aceea ai raspuns atat de personal. Am facut referire la unele dintre argumentele tale, insa ca sa vada userul ca exista o alta interpretare si ca el decide cum va proceda.
Nu as folosi argumente de tipul „suntem diferiti” adresat unui coleg. Pentru ca noi suntem profesionisti. In schimb, in cazul partilor, acesta este ok, partile uneori decid si emotional.

Iti urmaresc cu drag raspunsurile, imi plac. Sper ca e ok sa ne tutuim, colegial.
Pertinente și utile observațiile punctuale, ale Dvs. din revenirea pe subiectul propus, cu sfatul final. Vă mulțumesc!.

~ final discuție ~