avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate primi indemnizatia de maternitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate primi indemnizatia de maternitate?

Buna seara!
Sotia mea este insarcinata in luna a 7-a si avem nelamuriri cu privire la acordarea indemnizatiei de maternitate. Am inteles ca trebuie sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit dar intampinam urmatoarea problema: in luna a 8-a 2009 i s-a deschis carnet de munca in baza unui contract individual de munca din luna a 5-a 2009 anterior a lucrat cu contract individual de munca care nu este trecut in carnetul de munca. in perioada aprilie-mai 2009 nu a mai fost angajata dar nici in somaj. ea lucrand pana pe 9 aprilie 2009 la fostul loc de munca si la actualul loc de munca a inceput pe 18.05.2009 .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:37, 3 Februarie 2010
nu am inteles prea bine ... insa, daca in ultimele 12 luni a platit impozit pe venituri din activitati profesionale atunci poate beneficia ... daca a exista o luna sa nu plateasca deloc atunci nu se poate:P
in luna aprilie 2009 a lucrat de pe 1 pana pe 9 iar pana pe 18 mai nu a mai lucrat
deci cred eu ca ne-am incadra ca a avut venituri si in aprilie si in mai.
nu?
Va redau si din Norma de aplicare a OUG 148/2005, sa verificati daca va incadrati intr-unul din paragrafe:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil - 12 luni intrerupte (2 saptamani) - mai indeplinesc conditiile? lucylle lucylle Buna ziua, Am fost angajata din martie 2009 pana pe 2 noiembrie 2009, cand mi-am dat demisia. M-am reangajat pe 23 noiembrie 2009 si am nascut in iulie ... (vezi toată discuția)
Ccc dupa somaj si ceva timp de concediu fara plata fluturas2010 fluturas2010 buna ziua am reusit si mi-am incetat contractul de munca, urmand ca zilele urmatoare sa imi depun dosarul pt somaj... am luat Anexa 26 de la birou si m-am ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului CristinaN83 CristinaN83 Doresc sa stiu daca risc sa pierd indemnizatia pentru cresterea copilului,avand in vedere urmatoarea situatie.La 1 nov 2008 m-am angajat cu jumatate de ... (vezi toată discuția)