avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de acordare a indemnizatiei pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului

Doresc sa stiu daca risc sa pierd indemnizatia pentru cresterea copilului,avand in vedere urmatoarea situatie.La 1 nov 2008 m-am angajat cu jumatate de norma la societatea comerciala X.Pe data de 1 aprilie 2009 am inceput activitatea la societatea Y,tot cu jumatate de norma,iar la data de 5 aprilie am incheiat contractul de munca inceput la data de 1 nov 2008 la Soc com X.In practica,nu s-a intrerupt plata contributiilor ,din contra,timp de 5 zile s-au suprapus.
Acum 9 saptamani de sarcina si as dori sa stiu daca risc sa pierd dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului daca repet situatia de mai sus.Adica sa plec de S.C. Y la S.C X,cu o perioada de suprapunere de 10 zile a platilor catre Bugetul de Asigurari.
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:19, 14 Decembrie 2009
1. Daca aveti perioade care se suprapun este foarte bine pentru ca se cumuleaza veniturile din aceste perioade.
2. Va redau din Norma metodologica de aplicare a OUG 148/2005 ca sa va verificati cele 12 luni anterioare nasterii:

Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
faptul ca va schimbati locurile de munca, nu inseamna ca pierdeti dreptul la indemnizatia de crestere a copilui ... important este ca in fiecare luna sa realizati venituri din activitati profesionale care se supun impozitarii=D>
Aveti nevoie de adeverinta privind veniturile realizate de la ambii angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului caty_catty2000 caty_catty2000 buna ziua as dori sa adresez si eu o intrebare daca sunt angajata la 11 nov 2008 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 1 nov 2009 primesc indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)
Acordare ccc agata61 agata61 Fiica mea lucreaza din data de 14.10.2009 si a nascut in data de 29.09.2010. In aceste conditii beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)