Sunt pensionar din anul 2015.
Am avut o perioada de 5 ani (1985-1990) lucrata pe santier cu program de 12 ore, gr.II de munca, acord global, castiguri suplimentare ( garantii)- care se plateau pe state de plata separate la anumite perioade de timp).
La calculul numarului de puncte al pensiei mele, pe perioada 1985-1990 s-au folosit salariile asa cum sunt trecute in cartea de munca, si sporurile permanente, iar punctajul determinat pe aceasta perioada a fost majorat cu 25% pentru gr II.
In anul 2017 am reusit sa obtin de la firma care detine arhiva ( angajatorul a tot amanat pana a intrat in insolventa)- o adeverinta cu salariile brute obtinute in perioada respectiva , sumele lunare din tabelul respectiv avand incluse toate veniturile brute, pe fiecare luna. La Casa de pensii mi s-a spus ca nu o vor lua in considerare, motivand cu art. 165 alin.1(b), asa ca am pastrat-o la sertar.
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti, avand in vedere campania de recalculare a pensiilor:
a) Cand pot depune aceasta adeverinta cu salarii brute obtinute pe santier intre 1985-1990?
Acum, pana in septembrie 2024, sau dupa 1.09.2024?
La recalcularea noului punctaj folosindu-se salariile brute din adeverinta va rezulta, normal , un alt punctaj care-l va inlocui pe cel vechi?
b) In aceasta situatie:
1) Ce se intampla cu majorarea aceea de 25% a punctajului vechi, ramane la aceeasi valoare dinainte de recalculare( se aplica principiul neretroactivitatii )??
2) Sau se majoreaza cu 25% punctajul nou obtinut ??
3) Sau se dau numai 0,25 puncte pe an ca in noua lege pentru gr.II???
Am inteles! Insa am o nelamurire.
La recalculare se vor folosi veniturile brute din aceasta adeverinta si va rezulta un nou punctaj. Ajungand in aceasta faza, se va majora acest nou punctaj cu 25%, pentru ca a fost obtinut in conditii de gr. II conform algoritmului initial din lg. 263?? sau majorarea va fi diferita, vezi legea noua.
Deci, cand mi s-a calculat punctajul pe perioada 1985-1990 s-au folosit in calcul salariile si sporul de vechime din Cartea de Munca, la punctajul obtinut adaugandu-se sporul de 25% pentru gupa de munca 2 inscrisa in CM.
Acum eu vin sa depun adeverinta , -in adeverinta specifica ca ,,am realizat urmatoarele salarii brute" in care cel care a eliberat adeverinta a inclus tortul, deci inlocuiesc datele din CM, cu castigurile mele reale pe acea perioada de activitate.
Deci punctajul calculat initial folosind numai veniturile inscrise in cartea de munca + sporul de vechime va fi scazut din punctajul total ??,
Si asfel se va proceda la calculul noului punctaj cu datele din adeverinta .
La noul punctaj nu se mai adauga sporul de 25% pentru gr.2?? Dvs. spuneti ca nu! Pai atunci ce se intampla cu sporul de 25% calculat la punctajul initial?? Imi scade punctajul astfel??
Practic cum se va proceda, pentru ca eu nu vin cu sporurile nepermanente ci cu salarii brute ??