avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Un nepot de-al meu (minor), in urma decesului tatalui sau, a mostenit un teren cumparat cu cativa ani inante ca acesta sa decedeze, cu acte in regula. Fostul proprietar al terenului l-a dat in judecata pentru a-si recupera terenul pe motivul ca in momentul vinderii terenului acesta a fost amenintat de cumparator. Pe teren exista act de vanzare - cumparare facut de notar si a existat si un precontract. Fostul proprietar mai pretinde ca decedatul trebuia sa-i mai dea o anumita suma de bani, desi nu are niciun act in acest sens. Va rog sa-mi spuneti daca se poate asa ceva, sau sa ma indrumati intr-un anumit fel.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: stefan2000 , utilizator 21:27, 5 Februarie 2010
Buna ziua. Actele fiind in regula, cvc incheiat la notar, este stipulat ca pretul a fost achitat integral, etc., vanzatorul nu are nici o sansa. Daca a fost amenintat de cumparator, la vremea respectiva trebiua sa depuna plangere penala. Nepotul (prin reprezentant ) poate sa obtina (daca nu a facut-o) certificat de mostenitor, iar daca terenul nu este intabulat, ar fi bine sa o faca acum.
buna ziua!
anularea unui contract de vanzare cumparare pe motiv ca vointa vanzatorului a fost viciata la momentul semnarii contractuluise poate cere intr-un termen de 3 ani de la data semnarii actului.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
ContSters97658, utilizator
Intre conditiile esentiale pentru valabilitatea conventiilor, art. 948 Cod civil enumera si consimtamantul valabil al partii ce se obliga.Prin consimtamantul valabil se intelege manifestarea libera si in cunostinta de cauza a vointei de a incheia actul juridic.Art. 953 Cod civil considera consimtamantul nevalabil atunci "cand este dat prin eroare, smuls prin violenta sau surprins prin dol".
potrivit art. 956 din acelasi cod, atunci cand "spre a face o persoana a contracta, i s-a insuflat temerea, rationabila dupa dansa, ". Art. 959 Cod civil precizeaza ca o conventie "nu poate fi atacata pentru cauza de violenta daca, dupa incetarea violentei conventia s-a aprobat expres sau tacit, sau daca a trecut timpul definit de lege pentru restitutiune".
Cum termenul la actiune este deja scurs si, in plus, este de greu de crezut ca fostul proprietar ar putea dovedi ca a incheiat acel act sub imperiul amenintarii, nu are nicio sansa de a-si recupera terenul care, de altfel , este instrainat printr-un act autentic , valbil incheiat.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
Buna ziua,
In primul rand vreau sa stiu daca au trecut 3 ani pentru a introduce actiunea de nulitate relativa( care trebuie dovedit de cel care o ridica) iar pe cale penala au trecut cele 2 luni in care putea formula o plangere. Sa stea calm
Proba cea mai buna pentru nepotul dvs. va fi reprezentata de existenta acelui antecontract (precontract) care va inlatura, cu siguranta, motivul invocat de vanzator, anume acela al amenintarii. Nu-l va crede nimeni ca ar fi fost amenintat sa incheie si acest precontract sub imperiul amenintarii.
Oricum va recomand sa va angajati un aparator. Poate sa vina cu martori mincinosi si in acest caz se poate intampla orice....
Succes!

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare/vanzator decedat- cum trebuie sa procedez? roman gheorghe roman gheorghe Am cumpărat un teren de la o persoană ca fiind moştenitoare alături de ceilalţi fraţi ai ei pe titlul de proprietate pe baza unui precontract de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager si intretinere, pe numele unui nepot, intocmit in forma autentica.Exista insa o fiica , care ... (vezi toată discuția)
Tot intabulare gavril.magurean gavril.magurean am cumparat un teren de la o persoana,persoana respectiva avea titlu de proprietate,insa nu era intabulat . persoana a murit si eu acuma vreau sa mi intabulez ... (vezi toată discuția)