Curtea de
apel Ploiesti decizia 147/2004
[ link extern ]
Locurile de înmormântare din cimitirele proprietate de stat se concesionează prin acte administrative, titularul dobândind un drept real de folosinţă a locului, pe durata concesiunii.
Acest drept real de folosinţă este un element activ al patrimoniului persoanei titulare a concesiunii şi nu poate trece în alt patrimoniu decât printr-unul din modurile de dobândire a drepturilor, între care şi prin succesiune.
Prin urmare, în caz de moarte a cesionarului, dreptul se transmite moştenitorilor săi care exercită acest drept în indiviziune.
Dreptul de concesiune asupra unui loc de înmormântare din cimitire nu se extinde şi asupra construcţiilor funerare, deoarece acestea fiind executate de către concesionari nu sunt proprietate de stat.
Întrucât atât dreptul de concesiune asupra locului de veci, cât şi dreptul de proprietate asupra construcţiilor funerare se transmit prin succesiune ele trebuie să fie cuprinse în masa succesorală, însă nu sunt supuse partajului, părţile urmând a rămâne în indiviziune forţată asupra locului de veci şi a construcţiilor funerare.
Daca vreun membru din familie are drept de suucesiune asupra locului bunicii indiferent ca nu era platita taxa aceasta ramanea ca datorie. Preotul baga el ulterior penalizari ,dobanzi majorari si alte actualizari ale sumei ca unii din ei au doar mana de luat nu de dat.
De obicei cauta si notifica rudele . In unele situatii cand nu se gasesc rudele sunt lasate mesaje agatate de cruci.
Cand totusi vad ca nu ii contacteaza nimeni , dar locul este intretinut de rude, apeleaza la metoda de a simula o noua inmormantare in locul acela si pun o cruce de lemn cu inscriptii sterse si cateva coroane si modeleaza pamantul aferent. Rudele cum merg prima data si gasesc crucea,il cauta revoltate pe preot.
Alteori stabilesc sa arunce pe locul acela gunoi si pun si pancarda LOC de GUNOI ca sa il caute rudele.
Nici macar nu va trece prin cap de ce sunt in stare unii preoti pentru a aduna banii.
Pamantul cimitirelor in multe situatii este donat de o persoana primariei sau alocat de primarie.
In toate situatiile de donatie toti doneaza cu mentiunea ca cei ingropati sa ramana acolo pe veci.
Cu timpul unii incept sa ceara taxa de cumparea locului la inmormantare daca nu se revoluta comunitatea sau primaria.
Mai mult in regulamentele bisericii ortodoxe romane am vazut la tv ca au dat ei hotarare ca toate cimitirele sa fie in adminiatrarea lor fara valoare legala.
Teoretic ei ar trebui sa intretina si imprejmuiasca cimitirele dar cand colo doar cer bani sa il cumperi la moartea omului sau si mai grav anual.