avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu calculul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu calculul normei de ...

Buna ziua!

Am o nelamurire in legatura cu calculul normei de lucru lunare ,rata de remuneratie per ora de munca si salariul minim pe economie legal vs salariul minim pe economie impus de catre angajator (ca si baza de calcul pentru rata per ora).

Codul muncii, art 114 mentioneaza clar caci durata maxima a programului de lucru este de 48 ore pe saptamana. Eu lucrez in jur de 55 de ore, 5 zile pe saptamana, in ture de 11 ore (din cauza unei pretinse pauze totale de 60 min, respectiv 120 min distribuita pe durata unei zile de lucru, si spun pretinsa deoarece niciodata nu am beneficiat de acest timp de repaus in integralitatea lui, in medie avand 55 min. pauza totala pe durata zilei de lucru, programul de lucru real, de cand intram in unitate si pana cand parasim locatia, incepand la ora 8:30 si terminandu-se la ~22:00).
Din cate am inteles, avand in vedere ca numarul de ore/zile lucratoare difera de la luna la luna, salariul pe ora se stabileste prin impartirea valorii salariului net lunar la numarul total de ore lucratoare din luna respectiva (de exemplu, aprilie a avut 176 de ore lucratoare, ceea ce ar insemna ca rata pe ora ar fi 2079/176=11,8125 lei).
O prima intrebare ar fi: in baza articolului mentionat anterior, nu rezulta ca maximul legal de ore de lucru ar fi 160/luna, iar ce este extra sa fie ore suplimentare, deci supuse unui alt regim de remunerare? (chiar daca luna respectiva are mai multe zile lucratoare)

Urmatoarea intrebare: reprezentatii firmei la care lucrez mi-au spus ca baza de calcul a salarizarii pe orele muncite este salariul net de 1953 lei (avand in vedere caci in contract scrie clar salariul brut de 3300 lei, cat este minimul legal), iar nu 2079 lei, cat este netul minim dupa deducerile si impozitarile aferente (ca sa nu mai spun ca, eu avand varsta de 24 ani, salariul net ar fi undeva la 2129 lei) . Este legal asa ceva?

Pun aceste intrebari deoarece gradul de confuzie in cazul meu este foarte ridicat: Daca muncesc mai mult intr-o luna, inseamna ca munca prestata valoreaza mai putin? Angajatorul poate sa stabileasca el ce salariu net minim garantat doreste, in ciuda celui stabilit prin lege?

Apelez la expertiza dvs deoarece chiar nu mai stiu ce sa fac, si va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat!
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2024
Ivan4434, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:20, 17 Mai 2024
Aprilie 2024 = 22 zile lucratoare = 176 ore lucratoare . Numarul de ore care depasesc acest numar este munca suplimentara care se compenseaza potrivit art.122 si urm din Codul Muncii.

Calculul pe ora lucratoare se face prin raportare la salariul brut si nu la salariul net ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu adi_stanculescu adi_stanculescu Caut solutie la urmatoarea problema: Societate cu angajati cu norma intreaga 8 ore/zi program de lucru inegal conform CIM. 750 sal de incadrare fara alte ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa si timp liber pentru operatorii de la camerele de comanda si control serban73 serban73 Buna ziua, Sunt operator in camera de comanda si control la o centrala termica. Lucrez in schimburi si programul este de 8 ore pe schimb . Programul de ... (vezi toată discuția)
Salutare. am o nelămurire legata de orele de munca. luna decembrie ... Iulianus2021 Iulianus2021 Salutare. Am o nelămurire legata de orele de munca. Luna decembrie are o normă de ore de 176. 22 zile lucrătoare *8 ore. Programul meu e de 6 ore in timpul ... (vezi toată discuția)