avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

poprire salariu

Buna ziua
- in calitate de girant pentru un debit, s-a emis hotararea judecatoreasca de retinere din salariu;
- la data de azi aceasta hotarare si titlul executoriu nu a ajuns, inca, la compania care lucrez;
- intelegand ca fiind de buna credinta am girat pentru un imprumut la un CAR. debitorul nu si-a achitat ratele de 6 luni, si-a schimbat domiciliul intre timp, iar executorul angajat de CAR-ul respectiv a procedat la depunerea actelor pentru emiterea hot. jud. de recuperare a debitului, inclusiv de la giranti.
- intrebarea mea este daca pot, ca imprumutul pe care eu il am la un alt CAR, printr-un artificiu, sa imi fie retinut din salariu inainte ca hotararea sa fie transmisa la companie?
- cum se poate face acest lucru in conditiile in care am si calitatea de girant la un imprumut, tot de la CAR, pe numele sotiei?
- care sunt actele necesare, excluzand aici hotararea judecatoreasca deoarece nu am intarzieri la plata, deci nu cred ca se poate dispune de catre o instanta poprire pe salariu pentru imprumutul meu sau al sotiei?
- se poate sa fiu ajutat cu un sfat si chiar cu un model de cerere din partea CAR-ului?
Va multumesc, si tin sa mentionez ca doresc sa fac acest lucru pentru a-mi plati mie datoriile si nu unei persoane rau intentionate, mai ales ca de o luna sunt un tatic fericit iar orice banut pierdut din salariu inseamana mult.
Cel mai recent răspuns: Bogdan-G , utilizator 15:26, 1 Octombrie 2010
In acest caz, executorul ar trebui sa ceara incuviintarea executarii silite (in instanta, fara citarea partilor), dupa care sa ceara la angajator infiintarea popririi pe veniturile dvs. salariale.

Pe de alta parte, hotararile judecatoresti se executa in primul rand de bunavoie (nu va impiedica nimic sa platiti direct), nu este obligatorie executarea silita, nici daca a fost declansata.
Daca insa doriti musai o poprire pe salariu, legal numai executorul (judecatoresc sau bancar) o poate infiinta.
De catre insatnta, nu se va dispune din oficiu, fara cerere, poprire in cazul dvs. (asa ceva se face doar in cazul pensiilor de intretinere).
1. Retinerea din salariu pentru CAR angajat de d-voastra, in calitate de imprumutat, adica rata lunara, se retine oricum, dar nu inaintea titlurilor executorii.
2. Pentru ca proprirea pe salariu sa se poata face trebuie ca sa fie un titlu executoriu si comunicata angajatorului mai intai.
3. Toate retinerile din salariu nu pot depasi 50% din acesta.
4. Pentru calitatea d-voastra de imprumutat si girant al sotiei, nu se face proprire in situatia prezentata.
5. Veti fi executat silit(prin proprire) in calitate de girant pentru imprumutatul care, dupa cum sustineti, nu a achitat timp de 6 luni si pentru care imprumutul a fost declarat scadent si pentru care s-au inceput procedura executarii silite.

PS Daca sunt mai multi giranti sumele vor fi retinute proprortional de la fiecare in parte.
-am inteles, banuiam ca nu se poate face cu o simpla instiintare din partea CAR-ului la care am eu rate, catre compania la care lucrez.
-pe de alta parte retinerile din salariu se fac pe1/3, si chiar daca suntem mai multi giranti, retinerea nu este egala avand in vedere salariul net diferit (mai mare sau mai mic)
- titlul executoriu este emis pe intreaga suma care se ridica la peste 6000 de euro, de aceea intreb care ar fi modalitatile sa nu se inceapa poprirea pe salariul meu #-o
- mentionez ca exista hotarare judectaoreasca emisa pentru executarea mea in calitate de girant, hotarare care nu a ajuns inca la companie.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
laur7901, utilizator
Sunt aproximativ in aceeasi situatie cu utilizatorul laur 7901 . Diferenta este ca am fost girant pentru o societate comerciala care in calitate de pers. juridica nu si-a mai platit ratele la banca ( ProCredit ) .
Exista o hotarare judecatoreasca de incuviintare a cererii de executare silită a debitoarei S.C. si a garanţilor obligaţi în solidar ( in numar de 3 ) si doar atat - respectiv pe site - ul judecatoriei scrie doar cateva randuri referioare la dosar .
Pentru o poprire salariala nu sunt necesare si alte acte ? .. o alta hotarare judecatoreasca ?
Deasemenea doresc sa precizez si faptul ca cocietatea comerciala nu a fost executata silit in nici un mod ... nu s-a pus poprire pe bunuri sau sechestru pe bunuri mobile sau imobile ... nu stiu absolut nimic de conturile ei in schimb.
Este normal ca sa execute silit girantii inainte de a obtine tot ce se poate de la societate ( in calitate de debitor ) ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Bogdan-G, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri car din salariu Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la institutie am primit un tabel pentru retineri de la un C,A,R,, cf legii 122/1996 privind regimul juridic al CAR ,art 2(3),, contractele de imprumut sunt ... (vezi toată discuția)
Institutia poate face retineri din salariu la solicitarea car? oanaportar oanaportar O salariata a institutiei noastre a incheiat un Contract de imprumut cu un CAR in care, la modalitatea de achitare a ratelor lunare, salariata a bifat ... (vezi toată discuția)
Retinerile din salariu Violeta Iulia Violeta Iulia Am girat pe cineva si nu si-a platit debitul, banca nu l-a cautat si mi-au pus mie proprire . Persoana care da la noi viza de CFP a zis ca rata la CAR pe care ... (vezi toată discuția)