avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, in Februarie 2023 am fost oprit de un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, in Februarie 2023 am fost oprit de un echipaj de politie ...

Buna ziua,
in Februarie 2023 am fost oprit de un echipaj de politie pentru verificarea documentelor si testarea cu aparatul drug test pentru prezenta substantelor psihoactive.
In urma testelor de saliva/urina am iesit pozitiv la benzodiazepine, urmand recoltarea de sange. Am asteptat 9 luni in speranta bugetarii din partea statului pentru analizele medicale dar intr-un final am decis sa achit personal suna ( 1800 lei). Rezultatele analizei de sange au fost negative dar pozitiv la THC in urina. Am fost acord sa achit din nou suma de 25 lei pentru expertiza medico legala, rezultatele fiind neconcludente. Dupa inca o luna de asteptarea mi s-au comunicat telefenic de catre politie, spunandu-mi-se ca rezultatele imi sunt favorabile.
Care sunt etapele urmatoare/unde ar trebui sa ma prezint pentru dosarul in durelare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Primul lucru pe care trebuie sa-l tineti minte este sa nu mai suflati niciodata in Dragerul politiei. Daca va opreste politia si va cere sa o faceti le spuneti politicos ca vreti sa mergeti direct la sange/urina. In timp ce discutati cu politia sa nu aveti in vocabular cuvintele "nu", "refuz" sau expresia "nu vreau". In felul acesta nu mai ramaneti cu permisul suspendat timp de 9 luni fara sa fi facut nimic ci daca ati facut ceva vi se va suspenda dreptul de aconduce DUPA ce vin analizele la la sange/urina, nu inainte.
2. Trebuie sa mergeti la politie si sa vedeti daca dosarul cu propunerea de clasare a fost trimis la parchet. Daca n-a fost trimis, cereti-le sa-l trimita. Daca a fost trimis, faceti o cerere catre parchet pentru consultarea dosarului potrivit disp. art. 83 lit. b Cod pr. pen.
Indiferent de vocabularul folosit, politia va incerca sa aplice urmatorul articol, ce nu va fi chiar usor de suportat, (iar medicul va decide superficial, ca sa mai "curete" drumurile de drogati), in anumite circumstante, daca te stii nevinovat si te grabesti :
Articolul 22^1
(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.

E oricum mai lejer decit luni de zile fara permis.

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l tineti minte este sa nu mai suflati niciodata in Dragerul politiei. Daca va opreste politia si va cere sa o faceti le spuneti politicos ca vreti sa mergeti direct la sange/urina. In timp ce discutati cu politia sa nu aveti in vocabular cuvintele "nu", "refuz" sau expresia "nu vreau". In felul acesta nu mai ramaneti cu permisul suspendat timp de 9 luni fara sa fi facut nimic ci daca ati facut ceva vi se va suspenda dreptul de aconduce DUPA ce vin analizele la la sange/urina, nu inainte.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumim pentru citat insa aici problema discutata este ce faci in situatia in care FARA sa fi vinovat de ceva, ai suflat in Draggerul politiei si ai ramas 9 luni cu permisul suspendat si cum pot fi evitate astfel de situatii, nu ce se intampla daca refuzi sa sufli in Dragger si potrivit textului citat de d-voastra "în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive" iar politistul aplica legea si iti retrage permisul de conducere.
- Vocabularul fara "nu" este pentru a evita un dosar penal pentru sustragere de la recoltare de probe biologice facut de un politist mai zelos sau care nu intelege despre ce se discuta.
Daca sufli in Draggerul politiei se pot intimpla 2 lucruri :
1. Iese negativ, caz in care nu ai nici o problema
2. Iese pozitiv (fie si fals pozitiv) sau neconcludent, caz in care politia te considera suspect si vei trece la anlize de sange+urina si retin permisul asa cum ati spus, caz in care dai din buze cele n luni.

Nu v-am contrazis in chestiunea "delicatetii" de care trebuie sa dai dovada spre a impinge situatia spre analizele de sange si urina.

Articolul pe care l-am citat este doar spre aducere aminte ca politia a mai inventat ceva, intermediar, care sa te descurajeze, atunci cind nu dai proba cu suflatul in etilotest sau aia de saliva. Aici nu conteaza ce spui. Iti asumi alea 12 ore.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2024
latka, utilizator
latka a scris:
Daca sufli in Draggerul politiei se pot intimpla 2 lucruri :
2. Iese pozitiv (fie si fals pozitiv) sau neconcludent, caz in care politia te considera suspect si vei trece la anlize de sange+urina si retin permisul asa cum ati spus,

Nup. Sunteti departisor de adevar. In cazul 2 permisul se retine DACA si numai DACA în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive"

Cu bine ati citat d-voastra, cand ati citat. Daca nu se gaseste nimic in sange/urina e gata povestea.
DIferenta este ca daca sufli in Dragger si iese pozitiv ... adio permis pana la dovada sange/urina ca nu ai luat nimic. Adica luni, peste luni, peste luni. Cam ca cel care a postat initial intrebarea.

Alte discuții în legătură

Probleme cu cei de la rutiera! dogele dogele Buna ziua! De vreo doua luni e o nebunie la mine in oras. E plin de echipaje de politie care te opresc in trafic si te ,,testeaza\". A fost zi in care am fost ... (vezi toată discuția)
Etilotest / drugtest art 337 ncp Stefan19888 Stefan19888 Buna ziua , avand in vedere ca in ultima vreme tot mai multi soferi au iesit pozitivi la substante psihoactive la testul din strada ( ramanand fara permis si ... (vezi toată discuția)
Testare drugtest, fals pozitiv, ce se poate face? GreatC GreatC Bună ziua, Vă scriu în legătură cu o situație foarte nasoală din punctul meu de vedere, ieri 22/01/2023 am fost oprit de un echipaj de la poliția ... (vezi toată discuția)