avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Registrul de evidenta fiscala - obligatoriu pentru ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Registrul de evidenta fiscala - obligatoriu pentru firmele care au trecut de la micro impozit pe venit la impozit pe profit

Conform pct 15 din normele de aplicare ale codului fiscal pentru firmele care trec de la impozitul pe venit la impozitul pe profit trebuie tinut registrul de evidenta fiscala

15. Pentru determinarea profitului impozabil contribuabilii sunt obligaţi să întocmească un registru de evidenţă fiscală, într-un singur exemplar, compus din cel puţin 100 de file, ţinut în formă scrisă sau electronică. Completarea se face în ordine cronologică, iar informaţiile înregistrate trebuie să corespundă cu operaţiunile fiscale şi cu datele prezentate în declaraţiile de impunere. Registrul de evidenţă fiscală se completează în toate situaţiile în care informaţiile cuprinse în declaraţia fiscală sunt obţinute în urma unor prelucrări ale datelor furnizate din înregistrările contabile. Modul de completare a registrului de evidenţă fiscală este la latitudinea fiecărui contribuabil, în funcţie de specificul activităţii şi de necesităţile proprii ale acestuia. Acestea se referă la: calculul dobânzilor şi al diferenţelor de curs valutar deductibile fiscal, amortizarea fiscală, reduceri şi scutiri de impozit pe profit, evidenţa fiscală a vânzărilor cu plata în rate, valoarea fiscală în cazul efectuării operaţiunilor prevăzute la art. 27 din Codul fiscal, alte asemenea operaţiuni.
--------------------
Registrul de evidenta fiscala este reglementat de
ORDIN nr. 870 din 21 iunie 2005 privind Registrul de evidenţă fiscală
Art. 1
(1)Contribuabilii, înregistraţi ca plătitori de impozit pe profit, sunt obligaţi să întocmească Registrul de evidenţă fiscală în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
(2)Modelul, conţinutul, caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, utilizare şi păstrare ale Registrului de evidenţă fiscală sunt prezentate în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Registrul de evidenţă fiscală are ca scop înscrierea tuturor informaţiilor care au stat la determinarea profitului impozabil şi a calculului impozitului pe profit cuprins în declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat.
Art. 3
Informaţiile din Registrul de evidenţă fiscală vor fi înregistrate în ordine cronologică şi vor corespunde cu operaţiunile fiscale şi cu datele privind impozitul pe profit din declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat.
Art. 4
Operaţiunile înregistrate în Registrul de evidenţă fiscală sunt la latitudinea contribuabilului, în funcţie de specificul activităţii şi de necesităţile proprii ale acestuia.
Art. 5
Registrul de evidenţă fiscală se utilizează în strictă concordanţă cu destinaţia acestuia şi se completează astfel încât să permită în orice moment identificarea şi controlul operaţiunilor efectuate pentru determinarea impozitului pe profit cuprins în declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat.
Art. 6
Impozitul pe profit calculat şi înscris în Registrul de evidenţă fiscală va fi identic cu cel înscris în declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat.
Art. 7
Contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, au obligaţia de a prezenta Registrul de evidenţă fiscală organelor de inspecţie fiscală competente.
Art. 8
Registrul de evidenţă fiscală se păstrează la domiciliul fiscal al contribuabilului.
Art. 9
Înregistrările în Registrul de evidenţă fiscală se vor face pentru fiecare perioadă pentru care contribuabilul are obligaţia de a declara impozitul pe profit.
Art. 10
Registrul de evidenţă fiscală este document cu regim special de tipărire şi distribuire şi se execută de Compania Naţională "Imprimeria Naţională - S.A.", cu utilizarea unor elemente de securizare şi cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 11
(1)Registrul de evidenţă fiscală se eliberează contra cost de unităţile fiscale din raza teritorială în care contribuabilul îşi are declarat domiciliul fiscal, pe baza copiei certificatului de înregistrare emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
(2)În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, vor achiziţiona Registrul de evidenţă fiscală.
(3)Contribuabilii nou-înfiinţaţi, declaraţi plătitori de impozit pe profit, vor achiziţiona Registrul de evidenţă fiscală în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
(4)Contribuabilii care nu mai îndeplinesc condiţiile de plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor vor achiziţiona Registrul de evidenţă fiscală în termen de 30 de zile de la data la care au devenit plătitori de impozit pe profit.


Art. 12
(1)Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1), contribuabilii înregistraţi ca plătitori de impozit pe profit pot ţine Registrul de evidenţă fiscală în formă electronică, cu respectarea modelului şi conţinutului prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
(2)Derogarea se acordă conform competenţelor de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, cu respectarea condiţiilor prevăzute la lit. G şi H din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele şi formularele financiar-contabile.
----------------------------
Sanctiuni :
Art. 219( cpf)
Contravenţii
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

i) neîndeplinirea obligaţiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau, după caz, la terţe persoane a formularelor şi documentelor prevăzute de legea fiscală, altele decât declaraţiile fiscale şi declaraţiile de înregistrare fiscală sau de menţiuni;

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează astfel :
d) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a), b), g) - m);





Cel mai recent răspuns: glider_ady , utilizator 18:15, 21 Februarie 2011
IV. Tanti Anghel (Director MFP):"Firma care opteaza pentru auditare (auditare benevol) , ramane cu obligatia certificarii"
In plus, omisiunile privind declaratiile in declaratiilor recapitulative cu privire la servicii intracomunitare nu se sanctioneaza
III. "Consultantul fiscal trebuie sa raspunda in solidar cu dumneavoastra"
Intrebare: De ce noi, expertii contabili, trebuie sa lucram pe 2 milioane o situatie si apoi vine un consultant care vizeaza munca mea pe 4 milione?
Radu Bufan (moderator Seminarul de Contabilitate): "Eu, ca si consultant fiscal, am responsabilitate atat prin contractul facut cu dumneavoastra cat si fata de Fisc. In cazul unui control eu pot fi considerat responsabil in solidar cu dumneavoastra. Dumneavoastra sunteti revoltati din cauza ca s-a luat aceasta decizie, consultantii fiscali sunt revoltati ca se tot amana aplicarea ei".

II. " Depunerea declaratiilor fiscale necertificate - nu se sanctioneaza"
Tanti Anghel (Director MFP): "De la 1 ianuarie, declaratiile fiscale anuale care a ca titulari persoane fizice vor fi supuse certificarii de catre un consultat fiscal, inaintea depunerii lor la organul fiscal"

Intrebare: Poate organul fiscal sa refuze depunerea unei declaratii fiscale necertificate?
Raspuns: A"lineatul 1 al articolului 83 reglementeaza depunerea declaratiei fiscale. Codul de procedura fiscala nu are o dispozitie expresa care sa reglementeze acest refuz, asta pentru ca declaratia fiscala are in principal calitatea de a fi creanta, prin aceasta declaratie contribuabilor isi face cunoscuta organului fiscal creanta sa. Concluzia este ca organul fiscal nu poate refuza primirea declaratiei fiscale, daca nu a fost certificate. Poate insa sa- aduca la cunostinta contribuabilului si sa-l indrume sa-si indeplineasca obligatia. Asta inseamna ca necertificarea nu se sanctioneaza, in acest moment".

"In acest moment poate fi considerata o reglementare interna, inca nesanctionata in cazul nerespectarii ei."
va rog sa imi spuneti daca in Registrul de evidenta fiscala pentru anul 2010 voi calcula impozitul pe profit pentru cele doua perioade fiscale,asa cum am depus declaratiile 101, sau inregistrez pentru fiecare trimestru in parte?multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru de evidenta fiscala CorinaRS CorinaRS Buna ziua, am o rugaminte, o firma a fost platitoare de impozit pe profit pana in 31.12.2012, apoi a trecut la impozit pe venit. Se mai completeaza Registrul ... (vezi toată discuția)
Registru de evidenta fiscala marina_marina marina_marina buna ziua, lucrez cu SAGA si exista in acest program Registru de evidenta fiscala care sta la baza calcularii impozitului pe profit. Mai este necesar ... (vezi toată discuția)
Registru de evidenta fiscala rog sa-mi explice si mie cineva ce este acela registrul de evidenta fiscala si prin ce act normativ a fost infiintat. mii de multumiri pt. ajutor (vezi toată discuția)