avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noul Cod al muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noul Cod al muncii

Buna ziua!
Ce parere aveti despre noile reglementari din Codul muncii?
Eu inca-mi bat capul cu el...trebuie sa fac un cim cu timp partial (4 h x 5 zile) si inca nu reusesc sa-mi dau seama care-s modifcarile... :stunned:
:help:Daca aveti unul deja intocmit...v-as multumi pt sursa de inspiratie...
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:32, 4 Februarie 2010
Despre ce NOU COD al muncii este vorba?

Codul muncii este acelasi, nu s-a schimbat nimic.
Ma refer la modificarile din el. S-au adus modificari in noiembrie 2009, cu aplicare din ianuarie 2010. E sigur!
De exemplu:
"Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificării contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice." (O.U.G. nr. 55/2006)

”(11) Obligatia de informare a persoanei selectate în vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul comunicării ofertei sale privind conţinutul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.” (Legea nr. 371/2005)

”(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:....”(Legea nr. 371/2005)

a) identitatea partilor;

b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;

c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;

″d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;" (O.U.G. nr. 65/2005)

e) riscurile specifice postului;

f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;

g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;

h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;

i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;

j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;

k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;

l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;

"m) durata perioadei de proba, dupa caz;″ (Legea nr. 371/2005)

Sau:
Art. 21. – “(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. (Legea nr. 371/2005)
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii". (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 22. – "(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la articolul 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Ma refer la modificarile din el. S-au adus modificari in noiembrie 2009, cu aplicare din ianuarie 2010. E sigur!

Chiar sunteti sigura? Ne spuneti de modificari din noiembrie 2009 si ne dati exemple din 2005-2006. Chiar nu va inteleg ce doriti de fapt. Ce este neclar?

Alte discuții în legătură

Transmitere revisal neon butterflies neon butterflies daca cererea de incetare a cim cu acordul partilor este facuta incepand cu data de 30.05.2011, in cat timp trebuie despus revisalul? (vezi toată discuția)
Revisal Geo_2008 Geo_2008 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : care sunt tipurile de operatiuni (modificari) referitoare la un contract individual de munca, ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Revisal sanctiuni edusa edusa in cat timp trebuie trimise pe revisal deciziile de incetare a contractului de munca sau alte modificari. multumecs (vezi toată discuția)