avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare teren

am o suprafata de pamant care este administrata de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare....ce trebuie sa fac pentru a o revendica? sau cum trebuie sa procedez?multumesc........
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:48, 4 Februarie 2010
In primul rand sa contactati un avocat si sa prezentati actele care dovedesc dreptul dvs. In raport de acestea si de temeiul legal real si posibil de dovedit va trebui sa va adresati instantei de judecata. In unele situatii prevazute de legile care guverneaza materia (de ex. L.10/2001), este necesara si o procedura administrativa.
Trebuie studiata in modul concret si detaliat speta dvs.
Acum sa vorbim cinstit: daca nu ati facut pana acum cerere de reconstituire a dreptului de proprietate (in baza legii 18/1991, 169/1997, 1/2000, 10/2001 sau 247/2005) v-ati cam "trezit la spartul targului" (imi cer scuze daca par dura, insa consider ca trebuie sa cunoasteti realitatea). Ultima zi de depunere a cererilor in baza legii 247/2005 - 30.11.2005. Intotdeauna ramane calea actiunii in revendicare pe calea codului civil, cu doua concluzii:
- pentru imobilele care puteau fi revendicate in baza legii 10/2001 (casele nationalizate), exista o decizie a ICCJ care spune ca este inadmisibila actiunea pe calea dreptului comun, daca nu a fost folosita varianta legii speciale (inclusiv cererea in termen);
- pentru terenurile care cad sub incidenta legilor fondului funciar...chiar daca nu exista inca o decizie a ICCJ in acest sens, actiunile intemeiate doar pe dreptul comun (fara a fi existat o cerere depusa in termen, la comisia locala), de obicei sunt respinse ca neintemeiate.

In momentul discutiei cu un avocat, lamuriti si aceste aspecte, intrucat aveti dreptul sa cunoasteti sansele reale ale demersului dvs. Bineinteles ca nimeni nu va poate promite nimic, insa fiti realist. Cred ca ati avea sanse mai mari daca ati reusi sa convingeti instanta ca, din cauza unor motive obiective, nu ati putut formula cerere la timp, si sa se pronunte o hotarare privind repunerea dvs. in termenul de depunere a cererilor in baza legii 247/2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare. petru71 petru71 de curind,am aflat de existenta unor proprietati care au apartinut ascendentilor directi,si nu au fost revendicate pina in momentul de fata...se mai pot ... (vezi toată discuția)
Retrocedari cicidaniela cicidaniela buna ziua mai este posibil sa facem cerere de retrocedare pamant sau casa? multumesc. (vezi toată discuția)
Retrocedare az08 az08 Familia mea a detinut un pogon de pamant intr-un sat,cand sa facut nationalizarea in 1947 pamintul a fost nationalizat si nu stiu daca primaria a facut ... (vezi toată discuția)