avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedari

buna ziua

mai este posibil sa facem cerere de retrocedare pamant sau casa?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:04, 20 Februarie 2011
Din pacate nu mai pueti sa faceti acest lucru. Termenele in care se puteau face aceste cereri au expirat.
Cum sa nu, pe calea dreptului comun...
Dreptul de proprietate privata este un drept perpetuu. El dureaza atata vreme cat exista si bunul care face obiectul dreptului si nu poate fi pierdut prin intervenția prescripției extinctive.
Da...actiunile in revendicare imobiliara bazate pe dreptul comun indreptate nu asupra unor persoane care detin fara drept imobilul ci a comisiilor locale de fond funciar, pe motiv ca" nu am depus cerere in termenul prevazut de legea 18/1991 modificata si cum o mai fi ea, dar revendicam pe Codul civil" au tot atatea sanse de reusita cat are si Guvernul Boc sa ne scoata din criza.
Sa fim seriosi, termenul de 30.11.2005 al legii 247/2005 a fost un termen de decadere...cine nu a depus cererea atunci, mai poate reusi ceva doar daca obtine o repunere in termenul de formulare a cererii, pe cale judecatoreasca, invederand motive obiective, mai presus de vointa lui, care l-au impiedicat sa faca cererea cand trebuia.
Daca vorbim despre casa si curte din mosi stramosi, pentru care nu exista acte de proprietate, se poate apela oricand la procedura emiterii Ordinului Prefectului in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991.
Este vorba de lege speciala in ceea ce priveste retrocedarea!

Ca sa nu ma mai apuc de explicat cititi aici opinii:

www.avocatnet.ro/content/for...

Ca sa va edificati asupra problemei cititi Legea 10 din 2001 asa cum a fost modificata prin Legea 247 din 2005 (asta doar ca sa va lamuriti si cu privire la termen si la institutii aplicabile)

Succes!
nici pentru casa si nici pentru teren nu mai puteti face cereri pt retrocedare fiindca nu mai sunteti in termenele prevazute de legile speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire teren popd_ms popd_ms De curand am descoperit ca intr-o comuna am fi avut niste terenuri luate de stat in perioada comunista (problema cu fostele CAP-uri). Din pacate am descoperit ... (vezi toată discuția)
Retrocedare az08 az08 Familia mea a detinut un pogon de pamant intr-un sat,cand sa facut nationalizarea in 1947 pamintul a fost nationalizat si nu stiu daca primaria a facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire si revendicare taniaa taniaa buna ziua, ma aflu intr-o sitoatie foarte complexa si daca puteti sa ma ajutati ca cateva sfaturi: strabunica mea a murit dandu-i nastere bunicii mele, ea ... (vezi toată discuția)