avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 1191 alin. 1 C. civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 1191 alin. 1 C. civ.

As vrea sa aflu de la voi niste pareri sau chiar o oarecare noua directie a practicii referitoare la Art. 1191 alin. 1 C. civ., in lumina denominarii monetare.

Daca pana nu demult dovada actelor juridice cu valoare economica se facea exclusiv prin inscrisuri (deoarece valoarea de 250 lei era "de mult apusa"), ce se intampla acum, cand 250 lei inseamna de fapt 2.500.000 lei vechi?

Se pot proba actele juridice a caror valoare economica nu depaseste aceasta suma doar prin martori? Sau in practica s-a conturat ideea cf. careia nu se admite proba cu martori in cazul acestor acte, indiferent de valoare?

Eu unul sustin ideea admisibilitatii probei cu martori.

Exista nenumarate acte juridice sub valoarea de 250 lei (noi) la incheierea carora partile nu se mai obosesc sa redacteze un inscris. Mare parte din persoanele in cauza provin din categorii sociale pentru care este prea complicata semnarea unei hartii, asta ca sa nu mai vorbim de conceperea continutului...

Un al doilea argument ar fi spiritul in care a fost redactat textul de lege. Intentia legiuitorului nu a fost de a interzice proba cu martori in cazul actelor juridice cu valoare economica, ci de a stabili un plafon oarecare peste care acest mijloc de proba sa fie inadmisibil.

Pana la denominare, articolul de lege in cauza nu a putut fi aplicat in integralitatea lui. Era evident ca valoarea respectiva trebuia actualizata, dar nu o putea face nimeni altcineva decat legiuitorul. Orice interpretare in sensul actualizarii valorii respective ar fi fost pana acum nelegala.

Astept parerile voastre. ;)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 09:33, 21 Octombrie 2006
250 de lei raman 250 de lei indiferent de valoare monedei. nu se denomineaza si nici nu s-au indexat. deci au devenit brusc si paradoxal, as spune, dintr-o suma derizorie, o suma oarecum importanta (2.500.000 lei vechi). dar cine isi asuma obligatii comerciale atat de mici?
Eu una consider ca nu se pot proba cu martori nici actele a caror valoare nu depaseste 250 lei. Si asta pt ca art. 1191 al.1 are o continuare foarte clara in al. 2 care interzice proba cu martori cand ea priveste continutul actului sau sustinerile de la momentul facerii actului sau ulterior acestuia.
Si eu cred ca 250 lei ramane la fel.
La fel insemnand 2.500.000 lei vechi?

Oare are cineva idee care e mai nou practica in privinta asta?
Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei se face cu înscris, conform art.1191 alin.1 C.civ. Aceste dispoziţii nu sunt imperative, părţile putând să se abată de la ele, cum rezultă din alin.3 al art.1191. De asemenea, conform art.1197, când există un început de dovadă scrisă, se pot administra oricare alte probe, iar în art.1198 se enumeră şi alte cazuri în care nu operează obligativitatea probei cu înscrisuri (C.S.J., Secţia civilă, decizia nr.1300 din 1 aprilie 2003).

Alte discuții în legătură

Interdictia de a dovedi cu martori impotriva unui inscris the_pandemic the_pandemic Aveti idee daca articolul 1191 din vechiul cod civil a fost transpus in sistemul noului cod? Sau mai exista o reglementare asemanatoare pe care sa ne putem ... (vezi toată discuția)
Proba cu martori pentru recuperarea unei creante pe care nu o pot dovedi cu inscrisuri tu_tu tu_tu Daca vreau sa introduc o actiune in instanta, o actiune civila, si am ca proba cea cu martori...E vorba de recuperarea unei creante de aproape 2000 RON, fara ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut cu martori furgim furgim Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti daca un contract de imprumut facut cu doi martori e suficient sau trebuie facut neaparat la notar? (vezi toată discuția)