avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Buna ziua, Din pacate, in decembrie am luat un ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Buna ziua, Din pacate, in decembrie am luat un imprumut de la ...

Buna ziua,

Din pacate, in decembrie am luat un imprumut de la IFN-ul de mai jos si nu am mai putut plati din motive personale. Nu stiu ce sa fac, am lasat mai jos informarea primita pe mail.

As vrea sa ma ajutati cu niste raspunsuri la cele 2 intrebari de mai jos :
- ce inseamna dobanda penalizatoare de 82% , se aplica zilnic ?
- daca solicit creditorului sa nu mai asteptam 3 luni, sa trimita dosarul la un executor , aceasta dobanda se mai aplica ?

"Prin care va comunicam faptul ca la data prezentei, figurati in evidentele Credit Fix IFN S.A. cu un debit restant aferent Contractului de credit pentru nevoi personale nr 20109688/07.12.2023, inregistrand un numar de 100 zile intarziere la plata.

Debitul in cuantum de 5.251,97 lei este compus din: contravaloare imprumut restant in cuantum de 4.190,38 lei, dobanda contractuala restanta in cuantum de 913,73 lei si dobanda penalizatoare in cuantum de 147,86 lei.

Avand in vedere culpa dvs. contractuala prin neexecutarea obligatiilor de rambursare a creditului in termenul stabilit conform prevederilor Contractului de credit pentru nevoi personale nr. 20109688/07.12.2023, va notificam declararea scadentei anticipate a intregului credit.

Va informam totodata ca - in conformitate cu prevederile art. 38 alin. 6 din O.U.G. nr. 50/2010 - dupa declararea scadentei anticipate se va percepe doar dobanda penalizatoare, calculata pe baza de procent fix si care nu poate fi mai mare de doua puncte procentuale, care se adauga la rata dobanzii prevazute in Contract. Astfel, dobanda penalizatoare perceputa ca urmare a declararii scadentei anticipate este de 82,00% conform prevederilor contractuale"
Sunt foarte multe aspecte de care in general se tine cont. Rareori creditorul direct va initia proces si demara procedurile de recuperare. De cele mai multe ori se ajunge la firme de recuperari creante, care nu cumpara creantele imediat ce ele sunt listate, ci asteapta sa treaca un numar foarte mare de luni chiar si ani, pentru a le achizitiona la pret de nimic si aici in cele mai multe cazuri datoria este prescrisa conform legii. Insa cum spunea si Dapix, instanta nu se poate sesiza din oficiu ca cererea de valoare redusa, ordonanta de plata s.a.m.d este prescrisa, ci debitorul trebuie sa invoce aceste aspecte printr-o intampinare .

Legat de cunostinta dumneavoastra de care spuneti legat de datoria '5 ani', daca in toti acesti 5 ani el nu a realizat nicio plata catre creditor respectiv recuperatori de creante, atunci intra-devar creanta a fost prescrisa. Se poate inainta o actiune in instanta, are nevoie de un avocat si cel mai probabil isi va recupera toti banii achitati + vor fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata. Dar nu este ceva garantat, daca el in acesti 5 ani, odata la cateva luni le-a mai tot platit anumite sume de bani, atunci creanta nu e prescrisa, am explicat in primul raspuns cum functioneaza .

Referitor la dobanzi ca clauze abuzive, asta doar instanta va stabili daca datoria pe care o prezinta creditorul este certa sau nu, in cele mai multe cazuri unde bine inteles debitorul este aparat de un avocat cu experienta in domeniu, se respinge astfel de dobanzi solicitate.

In teorie contractul semnat este in defavoarea dumneavoastra, pentru ca cel mai probabil dobanzile de penalizare vor fi stabilite per zi de intarziere in cuantum de 82% din suma totala datorata, spre exemplu, daca astazi datorati 5200 lei, ei probabil stabilesc 5200+82%=9464 lei ulterior 9464+82%=... si va dati seama ca veti acumula o datorie de va fi greu de citit suma in lei. Angajati-va un avocat cat mai urgent privind aceasta situatie deoarece o sa va poata afecta foarte grav pe viitor daca nu veti beneficia de o aparare in cazul unui proces pe instanta.

Numai bine.
Mi-am descarcat intre timp contractul de pe site-ul lor care nu a mers pana astazi si am gasit punctul cu dobanda penalizatoare care spune asa :

6.3 Dobanda penalizatoare
Pentru intarzierea in rambursarea sumelor datorate in ziua scadentei, incepand cu urmatoarea zi dupa data
scadentei, CREDITORUL va aplica la totalul sumelor restante o dobanda penalizatoare anuala de 83,00% pana la
stingerea integrala a debitului. Dobanda penalizatoare nu se aplica sumelor provenite din calculul dobanzilor.
Dobanda penalizatoare se aplica la principalul restant la data scadentei, fara a putea depasi cuantumul acestuia.
Dobanda penalizatoare corespunzatoare intarzierii la rambursarea sumelor restante, se calculeaza dupa formula:
DP=S*RADP*NrZile/360, care este aproximativ acelasi lucru cu DP=S*RADP*NL/12

O sa "scap" daca pot spune asa putin mai ieftin daca vorbim de 82% sau 83% pe an.
In primul rand dobanda, oricare ar fi ea, este doar anuala. Invatam asta la economie in liceu, ca tot intreaba parintii azi de ce trebuie sa invatam atatea... :D
82% e dobanda anuala. Ca sa calculati pe zi, faceti ca in exemplul dat de ei in contract, adica impartiti la 365 (nu 360, ma rog).
Apoi, dobanda penalizatoare este limitata de lege. Ei pot pune si 19721%, nu inseamna ca veti datora atata dobanda penalizatoare. Dupa ce scrieti mai sus, pare sa rezulte ca oricum ea e limitata la debitul principal. Adica daca azi datorati 5000 de lei, puteti plati maxim 5000*2, adica 10000 de lei.

Privitor la prescriptie, lucrurile trebuie vazute din prisma creditorului, nu a dv. nu ce faceti dv. e important, ci ce face creditorul este important pentru ca prescriptia sa poata sau sa nu poata fi invocata/aplicata. Prescriptia este o sanctiune legala a creditorului care a stat in pasivitate suficient de mult timp. Daca el, creditorul, face din cand in cand cereri de executare, atunci puteti fi executat si dupa 15 ani.
Sigur ca plata din partea dv. intrerupe termenul, dar si asta este vazut tot din prisma creditorului care nu a facut nimic pentru ca debitorul mai facea plati din cand in cand.

Daca doriti sa atacati clauza aceea abuziva, vorbiti cu un avocat sau cautati si cititi zeci de pagini pe net. Dificil de prins scopul legii, dar nu imposibil.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~